Friday 2 October 2015

SIZZLING'S MEE

Saya memang hantu mee sizzling sebab suka lauknya dan sayurnya yang mewah, part paling best adalah telur separuh masah yang digaul kuah masin dan pedas...


1 tompok mee kering (boleh juga mee basah)
1 cawan ayam didadu kecil
1 batang sosej dipotong
1 ulas bawang putih dicincang
1 /2 labu bawang besar didadu
Sedikit halia’ 
3 biji cili kering dipotong
1 sudu besar minyak bijan, 
1 kiub ayam
Sos tiram dan sos pekat manis (ikut rasa sendiri)
1 biji telur
2 sudu tepung jagung (ikut pekat) campur dengan sedikit air
Sayuran ikut suka (kalau keras dicelur dahulu)

#Tumis bawang2 dan halia, masukkan minyak bijan,  cili kering dan sedikit air, masukkan sos tiram, kiub ayam dan kicap dan akhir sekali ayam dan sosej.
Mee direndam dengan air panas seketika dan toskan. Masukkan ke dalam hotplate. Susun syuran dan tuang kuahnya, pecahkan telur dan masak hingga telur separuh masak. Boleh tambah cili padi jika ingin pedas.



1 comment:

  1. aiyoo meriahnye.. ni kalau gini makan kat luor mau RM25-RM35 ni..

    ReplyDelete

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...