Google+ Followers

Total Pageviews

Friday, 4 December 2015

PINEAPPLE PIE MIX APPLE


 Cubaan pertama buat Pineapple Pie mix Apple sangat teruja sbb tak confident je nak buat walhal sgt la mudah. Walaupun rupa mcm hantu pocong namun dari segi sedap dan rapuh mmg tak  boleh lawan la hahaha. Ok inilah fillingnya:


Kalau berminat utk buat pai boleh guna resepi ini.
1 biji nenas
1 biji epal hijau
3 sudu gula perang
1 sudu besar butter
sedikit serbuk kulit kayu manis
1 sudu tepung jagung

1. Nenas sebahagian diblend dgn sedikit air dan sebahagian didadu
2. Epal dibuang kulit dan empulur lalu didadu
3. Cairkan butter, masukkan gula perang
4. Tuang nenas yg diblend serta yg didadu bersama epal
5. Perlahan api biar ia mereneh hingga likat
6. Masukkan kulit kayu manis dan tepung jagung. Kacau hingga likat
7. Kelikatan bergantung kpd selera masing2
# Untuk buat pai boleh guna pastry doh sendiri atau beli pastry puff dlm peket kat supermarket

Cara lipat dan penyudahnya sapu kuning telur. Bakar 25 minit suhu 190c

Thursday, 3 December 2015

PARATHA POTATOES'S MASHED AND CHEESE


PARATHA POTATOES'S MASHED AND CHEESE

Sebenarnya kita pun tidak tahu nak letak nama apa sebab resepi ini dicipta ekoran rasa sakit yang menyucuk pada bahagian jantung (Kita memang ada masalah kaburetor selepas overhaul kat IJN ari tu). Konon-kononnya ini adalah menu insaf la, tapi tetap nak rasa kekwat gak dengan cheese bagai hahahaha. Rasanya memang ohsem sangat, sesuai utk diva2 kekwat yang nak feeling Amereka.

Menu ni untuk seorang je tau...tapi memang kenyang

1 keping roti paratha dibakar dalam kuali nonstick
1/2 mangkuk kecil potatoes' flake dicampur sedikit air panas dan kacau rata
* (boleh rebus 1 biji kentang dan lenyek je)
1 biji telur
1 biji tomato didadu
1/2 biji bawang besar Holland
1 biji cili merah dihiris
Chillies flakes
parsley
garam
lada sulah
daun bawang
sos cili dan mayonis
sedikit cheese mozarella
* boleh letakkan sosej atau kepingan daging ayam yang digoreng tanpa minyak dahulu

1. Lapik tempat bakar dengan kertas minyak atau sapu butter pada dulang (saya memang nak kurangkan minyak jadi guna kertas minyak)
2. Letak roti paratha yang telah dibakar garing
3. letakkan kentang leyek yang telah digaul dengan garam dan parsley serta lada sulah
4. letakkan tomato, cili merah dan chilleis flake
5. Tabur daun bawang dan kepingan sosej (jika suka)
6. Tuang sos cili dan mayonis
7. Tabur cheese mozarella
8. Buang lubang sikit, pecahkan telur dan tabur lada sulah dan garam sikit (jika suka)
9. Bakar api atas je 15 hingga 20 minit 180 C atau hingga perang
10. Makan ketika panas, perghh! sedap woo