Friday 29 January 2016

HOMEMADE PIZA

Membuat piza sendiri merupakan satu pengalaman yang menarik selain ia menjimatkan perbelanjaan. kita juga mampu mengubah menu mengikut citarasa sendiri. Jika berminat boleh gunakan resepi asas roti di bawah sebagai doh asas piza. Selain itu resepi ini juga boleh dibuat pelbagai jenis roti lagi mengikut dekorasi sendiri. Jika berminat nak guna K FINE CREAM SUPER (KFCS) boleh hubungi saya 0124530315


Topping piza:
1 cawan isi ayam dihiris nipis
1 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar Holland didadu
1 tin kecil tomato puri
1 biji tomato didadu
sedikit mix herbs
paprika dan sedikit chillies flakes
sedikit sos tiram

Tumis bawang-bawang dan masukkan isi ayam 
Masukkan tomato puri dan buah tomato
Masukkan mix herbs, paprika dan chillies flakes serta sos tiram. Perasakan

Roti dibentuk dan ditekan dalam 0.5 sm.
Tunggu 30 minit lepas tu tekan sikit dan cucuk dengan garfu. Saapu dengan sedikit minyak zaiton
Bakar dalam 10 minit 185C
Keluarkan roti piza dan masukkan topping tadi
Tuang sos dan mayonis dan akhir sekali parut cheese  mozarela ke atasnya. 
Jika berminat boleh letakkan sosej dan kapsikum atau cendawan butang dan juga nenas dalam tin
Bakar 20 minit atau hingga cheese jadi perang


Rendang Ayam Maestro



Rendang Ayam Maestro 

1 ekor ayam dipotong kecil
25 bili cili kering diblend 

3 labu bawang besar diblend bersama
1 inci halia
sedikit kunyit
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
4 batang serai dihiris dan diblend
1 btg serai diketuk
1 cawan santan pekat
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
minyak utk menumis
1 asam keping
sedikit daun limau purut 


1.  Tumis bunga lawang dan kulit kayu manis. 

2.   Masukkan bawang yg diblend bersama serai dan lada kering serta serai yg diketuk. 
3.   Bila dah menggelegak masukkan ayam. 
4.   Tunggu agak kering sedikit masukkan santan. 
5.   Masukkan 1 asam keping Renehkan hingga kering dan akhir sekali masukkan daun limau purut.

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...