Google+ Followers

Total Pageviews

Sunday, 22 May 2016

GULAI UTARA IKAN NYOK NYOK


Kepada mereka yang berminat nak cuba menu special dan boleh juga order serbuk kari cap O yg paling sedap rasanya serta elok rupanya.
GULAI UTARA IKAN NYOK NYOK
3 ketul ikan Nyoq2 (ikan jenahak, merah atau tenggiri pun boleh)
1 bungkus rempah kari ikan cap O
diblend bersama 3 ulas bwg merah dan 2 ulas bwg putih
2 ulas bwg merah dihiris
1 ulas bwg putih dihiris
1 sudu besar halba campur
1 cawan santan drp 1 / 2 biji kelapa
air secukupnya
sayuran ikut suka
1 biji tomato belah 2
1 sdt asam jawa
daun kari
serbuk perasa HILAL
* Tumis bawang2 hiris bersama halba campur dan daun kari. Bila dah garing masukkan rempah kari yg diblend td. Kacau selalu hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan asam jawa, santan dan air secukupnya. Biar menggelegak lama sikit baru masuk ikan dan sayuran. Biar ia mereneh hingga pecah minyak dan perasakan dgn garam dan serbuk perasa HILAL. Akhir sekali masukkan tomato dan biar kejap siap.

 Jika berminat untuk cuba serbuk kari cap O boleh whatsapps 0124530315 (Cikgu Wan)


GULAI TULANG DENGAN REBUNG

GULAI TULANG DENGAN REBUNG


1 kilo tulang rusuk
1 1/2 bungkus serbuk kari daging cap O
4 ulas bwg merah 3 ulas bawang putih dan sedikit halia diblend bersama serbuk kari dan sedikit air 
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bwg putih serta halia dimayang
1 cawan santan
bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis
daun pandan dan daun kari
6 ketul rebung madu
asam jawa
# Tumis bahan hiris, rempah2 dan daun kari. Bila garing masukkan bahan diblend. tunggu hingga garing dan kering. masukkan asam jawa, renehkan hingga tulang empuk. Saya guna pressure cooker. Lepas tu keluarkan masuk periuk semula dan masukkan santan dan rebung. masukkan daun pandan yg disimpul. Akhirnya masukkan garam dan serbuk perasa serta rebung. Reneh seketika hingga pecah minyak.

Jika berminat untuk mendapatkan serbuk kari cap O yang sedap dibuat gulai ikan atau daging / ayam boleh  whatsapps 0124530315 (Cikgu Wan)