Google+ Followers

Total Pageviews

Wednesday, 30 December 2015

SPIRAL REMIX LASAGNE'S CHEESY CHICKEN


SPIRAL REMIX LASAGNE'S CHEESY CHICKEN 

1 1/2 cawan pasta spiral direbus
2 keping lasagne direbus
1 tin sos prego carbonara campur 1/2 cawan susu segar (sos putih)

1 tin kecil tomato puri
1 biji tomato didadu
2 ulas bwg putih dicincang
1 labu bawang besar Holland didadu
1 cawan isi ayam dihiris nipis
sedikit paprika, mix herbs dan chillies flake
1/2 btg saderi didadu
1 biji cili merah dicincang
1 sudu besar parmesan cheese
2 keping cheesedale
1 cawan mozarella
2 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
minyak zaitun utk menumis 


Cara-caranya: 

1. Tumis bawang2 dan masukkan isi ayam. 

2. Bila garing masukkan tomato puri dan buah tomato serta saderi serta cili . 
3. Masukkan sos2 dan herbs. Reneh hingga dah sebati.
4. Spiral digaul dgn sos putih
5. Susun lasagne paling bawah diikuti sos merah (inti ayam) pastu spiral dan 2 keping cheesedale dan inti ayam lagi dan spiral paling atas. 

6.Tabur mozarella dan bakar 190 C selama 30 minit atau hingga perang.

Friday, 25 December 2015

WHOLEMEAL LOAF BREAD TURN TO PIZZA


Ok kita share cara nak buat roti loaf wholemeal. Roti ni mmg sedap dicicah air, disapu kaya atau jem atau boleh dibuat pizza mcm kita buat tu...
300gm tepung high protein
200gm tepung wholemeal
10gm yis segera
10gm K Fine Cream Super
250gm air ais campur ketul ais
70gm susu tepung
70gm majerin atau butter
70gm gula
1 biji telur kuning
sedikit garam halus
# Kalau guna bread maker hanya perlu masukkan bahan cecair diikuti bahan kering ke dlm bread maker dan garam yg terakhir dimasukkan
# Kalau guna mixer masukkan tepung dahulu diikuti bahan lain dan akhir sekali masukkan air
# Kalau guna kudrat tulang patbelas kerat uoll kena campurkan 50gm air suam bersama yis dan sedikit gula. Biar dlm 10 minit. Bahan2 kering td campurkan semu dan buat lubang. Selitkan garam di tepi dan tuangkan larutan yis td. ulilah sepenuh hati dlm masa 20 minit gitu.
# Kalau guna auto setting biar breadmaker yg uruskan semuanya dlm tempoh 3 jam lebih
# Kalau bakar dlm oven Lepas jd doh tunggu 1 jam pastu tumbuk doh buang angin dan bolehlah timbang dlm 400gm masukkan ke dlm loyang 500gm. 1 doh 200gm kira ok la.yg lebih tu buat bulat2 je. Tunggu proofing selama 45 minit hingga 1 jam dan tutup doh. Spray dgn air pastu bakar la 30 minit suhu 185c. Bila nampak kuning kat atas tukar dgn api bawah saja takut hangit dan tidak masak.
☆ Nak order krim k fine tu boleh la pm kita atau whatsapps 0124530315

Daripada Loaf wholemeal bread kita boleh jadikan base piza yang sedap mengikut kreativiti sendiri


Cara saya buat piza wholemeal bread simple je:

4 keping roti wholemeal yang dihiris 1 inci dan dipotong dadu
sedikit isi ayam dihiris nipis
1 labu bawang besar holland didadu
2 ulas bawang putih dicincang
1 tin kecil tomato puri (anggaran dalam 3 sudu besar)
1 biji tomato didadu
1 sudu besar bagi setiap sos cili dan sos tiram
1 biji cili merah dihiris
sedikit chillies flake
sedikit serbuk paprika
sedikit mix herbs
sayuran ikut suka (saya guna cauliflower dan batang serta mix veges)

Topping:
1 biji telur
2 keping cheesedale dipotong kecil
sedikit parutan mozarella
mayonis dan sos cili sebagai pelengkap topping

Cara masak:
1. Tumis bawang2 dan masukkan ayam, bila agak putih tuang tomato puree dan masukkan buah tomato, sos2 serta sayuran lain. Akhir sekali masukkan segala herba tadi dan perasakan

Cara susun:
1. Susun roti dalam bekas bakar piza (sapu butter dahulu di bekas)
2. Letakkan cheesedale yang dipotong
3. Tuang inti ayam tadi hingga rata
4. Tuang sos cili dan mayonis
5. Pecahkan telur
6. Parut mozarella
7. Tuang sos cili dn piza lagi sekali
8. Bakar 15 hingga 20 minit suhu 185C



Wednesday, 23 December 2015

KERABU KACANG BOTOL DAN TAUGE


Kerabu Kacang Botoi mix Toge

10 biji kacang botol dicelur dan dipotong 
50 sen taugeh dicelur seketika 
2 biji cili merah ditumbuk bersama sedikit belacan dan garam 
2 biji cili padi dipotong 
3 ulas bwg merah dihiris
1 batang serai dihiris nipis
sedikit halia hiris nipis
sedikit isi kerang yg telah direbus
1 sudu besar kerisik
3 sudu besar santan pekat
1 biji limau kasturi
gula dan garam secukup rasa
# Gaul semuanya dan perasakan dgn garam dan gula serta perah limau kasturi

ASAM PEDAS 1MALAYSIA


Kita nak share resepi 'Asam Pedas 1Malaysia' yg kita rekacipta sendiri selepas menikmatinya di RnR semasa pi Johor ari tu. Ia menggabungkan bahan-bahan mengikut Asam Pedas Kedah, Asam Pedas Melaka dan Asam Pedas Johor.  Semalam mem kita diam je, puji pun tidak tetapi malam tanya dah abis ke? sedap lettew tp malu nak puji kan hahaha

2 ekor ikan merah (kerisi) kalau jenahak lg sedap.
1 biji tomato 
sayur ikut suka (bendi lg sedap)
1 sudu besar asam jawa
1 btg bunga kantan dibelah 4
3 tangkai daun kesum
1 batang serai diketuk
air secukupnya ikut pekat kuah

* bahan blend:
15 biji cili kering
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
1 biji buah keras
1 sdt biji ketumbar
1 sdt jintan manis
1 sdt lada hitam 

1 sdt serbuk perasa Hilal

1. Tumis bahan2 blend hingga garing dan pecah minyak. 
2. Masukkan air asam jawa. Masukkan daun kesum, serai dan bunga kantan dan tunggu ia menggelegak dan mereneh seketika. 
3. Masukkan ikan dan sayuran dan reneh lagi. Akhir sekali masukkan tomato yg dibelah 4. 
4. Perasakan masin dan masamnya. Saya tambah 1 sdt serbuk Hilal utk menambah ummph.

Monday, 21 December 2015

HOMEMADE ICE CREAM TURN TO BANANA"S BOAT SPLIT



Homemade Ice cream turn to Banana's Boat Split...

Ini resepi eskrim 
1 tin susu cair 
1/2 tin susu pekat ( ikut manis )
1 sudu besar ovellete. 

Bahan hiasan:
Pisang berangan, 
wafer coklat
sos coklat
coklat urai

1. Blend guna mixer bahan-bahan di atas high speed 10 minit 
2. Masukkan bowl mixer ke dlm freezer dlm 15 minit.
3. Keluarkan dan mix lg 10 minit. Sedia utk ditambah perasa dan pewarna. 
4. Sejukkan at least 8 jam. Rasanya lembut dan gebu yg amat sgt.

Y
Yang ini pun sedap tetapi saya gunakan crackers yang dilembapkan dengan krim cheese



CHEESE'S LOAF BREAD


CHEESE'S LOAF BREAD

Pertama kali cuba buat roti keju bergulung ini. Rasanya sangat sedap walaupun dicicah air, tapi lebih sedap jika dicicah dengan kari daging

500gm tepung high protein 
80gm gula kastor 
60gm mentega 
10gm K Fine Cream 
10gm yis segera
70gm susu tepung
1 biji telur kuning
250gm air ais campur ketul ais
1 cawan cheese cheddar
sedikit gula utk tabur


1.  Kaedah buat sama spt resepi roti asas.

2. Jika menggunakan breadmaker masukkan cecair dahulu diikuti bahan-bahan kering dan akhir sekali garam
3. Jika menggunakan mixer masukkan bahan kering dahulu bermula dengan tepung dan diakhiri dengan air
4. Jika ulian tangan boleh rendam yis dahulu dengan sedikit air suam (50gm)  dan biarkan ia larut dan kembang seketika sebelum curah ke atas tepung. Sukatan air jangan melebihi 250 gm untuk 500gm tepung
5. Bila dah jadi doh leperkan nipis dan tabur cheese. Tekan dan gulung dan masukkan ke dalam loyang tin. Tunggu proofing selama 45 minit. Spray dgn air pastu tabur gula dan cheese. 
6. Bakar 185c 25 hingga 30 minit



Manakala yang ini pula direnovasi menjadi Garlic Bread pula. Sedap dimakan panas-panas sebaik saja keluar dari oven. Saya menggunakan butter yang dicampur serbuk bawang putih dan parsley kering



Friday, 4 December 2015

PINEAPPLE PIE MIX APPLE


 Cubaan pertama buat Pineapple Pie mix Apple sangat teruja sbb tak confident je nak buat walhal sgt la mudah. Walaupun rupa mcm hantu pocong namun dari segi sedap dan rapuh mmg tak  boleh lawan la hahaha. Ok inilah fillingnya:


Kalau berminat utk buat pai boleh guna resepi ini.
1 biji nenas
1 biji epal hijau
3 sudu gula perang
1 sudu besar butter
sedikit serbuk kulit kayu manis
1 sudu tepung jagung

1. Nenas sebahagian diblend dgn sedikit air dan sebahagian didadu
2. Epal dibuang kulit dan empulur lalu didadu
3. Cairkan butter, masukkan gula perang
4. Tuang nenas yg diblend serta yg didadu bersama epal
5. Perlahan api biar ia mereneh hingga likat
6. Masukkan kulit kayu manis dan tepung jagung. Kacau hingga likat
7. Kelikatan bergantung kpd selera masing2
# Untuk buat pai boleh guna pastry doh sendiri atau beli pastry puff dlm peket kat supermarket

Cara lipat dan penyudahnya sapu kuning telur. Bakar 25 minit suhu 190c

Thursday, 3 December 2015

PARATHA POTATOES'S MASHED AND CHEESE


PARATHA POTATOES'S MASHED AND CHEESE

Sebenarnya kita pun tidak tahu nak letak nama apa sebab resepi ini dicipta ekoran rasa sakit yang menyucuk pada bahagian jantung (Kita memang ada masalah kaburetor selepas overhaul kat IJN ari tu). Konon-kononnya ini adalah menu insaf la, tapi tetap nak rasa kekwat gak dengan cheese bagai hahahaha. Rasanya memang ohsem sangat, sesuai utk diva2 kekwat yang nak feeling Amereka.

Menu ni untuk seorang je tau...tapi memang kenyang

1 keping roti paratha dibakar dalam kuali nonstick
1/2 mangkuk kecil potatoes' flake dicampur sedikit air panas dan kacau rata
* (boleh rebus 1 biji kentang dan lenyek je)
1 biji telur
1 biji tomato didadu
1/2 biji bawang besar Holland
1 biji cili merah dihiris
Chillies flakes
parsley
garam
lada sulah
daun bawang
sos cili dan mayonis
sedikit cheese mozarella
* boleh letakkan sosej atau kepingan daging ayam yang digoreng tanpa minyak dahulu

1. Lapik tempat bakar dengan kertas minyak atau sapu butter pada dulang (saya memang nak kurangkan minyak jadi guna kertas minyak)
2. Letak roti paratha yang telah dibakar garing
3. letakkan kentang leyek yang telah digaul dengan garam dan parsley serta lada sulah
4. letakkan tomato, cili merah dan chilleis flake
5. Tabur daun bawang dan kepingan sosej (jika suka)
6. Tuang sos cili dan mayonis
7. Tabur cheese mozarella
8. Buang lubang sikit, pecahkan telur dan tabur lada sulah dan garam sikit (jika suka)
9. Bakar api atas je 15 hingga 20 minit 180 C atau hingga perang
10. Makan ketika panas, perghh! sedap woo



Tuesday, 24 November 2015

MACARONI AND CHEESE WITH BEEF'S FILLING


Makaroni antara pasta kegemaran. Ia menyerupai baked macaroni cuma yg ni tidak gunakan telur sebaliknya gunakan sos karbonara. Walaupun ianya tidak boleh dipotong dgn baik dpt baked macaroni, namun gabungan carbonara dan pelbagai cheese mmg melting in mouth. 

1 cawan makaroni direbus hingga lembut
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar serbuk cheese Carbonara
1/4 cawan air
* Boleh ganti dengan sos carbonara dlm tin Prego
Cheese mozarella
4 keping Cheese chesdale

Inti daging:
200gm daging cincang
2 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar Holland didadu
2 helai daun bay
Sedikit mix herbs
sedikit serbuk paprika
Sedikit karot
Sedikit kapsikum
Sedikit batang saderi
Sedikit daun bawang
1 biji buah tomato didadu
1 biji cili merah dicincang
1 sudu cheese parmesan
2 sudu sos tiram
Garam

1. Tumis bawang2 hingga layu
2. Masukkan daging cincang dan daun bay
3. Bila agak kering masukkan sayuran kecuali daun bawang
4. Masukkan sos tiram, mix herbs, paprika
5. Perasakan dgn garam

Cara masak:
1. Sapu butter pd loyang atau bekas kaca
2. Makaroni digaul dengan campuran serbuk carbonara serta susu atau sos Prego
3. Lapis pertama dgn makaroni dan letakkan cheesedale
4. Lapis kedua dgn inti daging
5. Lapis ketiga dgn makaroni lagi
6. Letakkan 2 keping lg cheesedale
7. Parut keju mozarella
8. Bakar 30 minit dan 10 minit terakhir guna api bawah

Sunday, 22 November 2015

SUP SAYUR SEMPOI...sedap habag hang!


Pes bawang berupaya menambahkan kelazatan makanan anda. Ia sesuai dimasukkan untuk pelbagai jenis sup dan nasi air atau moi. Anda boleh membuatnya dan simpan di dalam botol dimasukkan ke dalam peti ais.

SUP SAYUR SEMPOI

2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 labu bawang besar Holland dibelah 4
1 sudu besar pes bawang
1 sudu besar stok ayam Maggie (dalam botol)
Sayuran seperti karot, brokoli dan cauliflower
sedikit fucuk (direndam dahulu)
1 biji telur
1 biji tomato belah 4
Air secukupnya

1. Tumis bawang-bawang
2. Masukkan air secukupnya
3. Bila gelegak masukkan sayuran keras dahulu (kecuali tomato)
4. Masukkan pes bawang dan stok ayam
5. Masukkan fucuk dan perasakan dengan garam serta serbuk perasa (jika suka)
6. masukkan telur dan tomato, biar seketika dan tutup api


# Pes bawang - Goreng 10 biji bawang merah dan 5 biji bawang putih yg dihiris kasar. Pastu blend dan guna minyak goreng tu. Pastu tuang ke dlm kuali semula dan masak hingga kering dan buang minyak. Buat byk boleh simpan dlm botol di dlm peti ais. Lenkali senang nak buat sup atau moi.

SAMBAL KICAP MAESTRO

6 biji cili padi (dibelah dahulu supaya tidak meletup bila digoreng)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji limau kasturi
3 sudu besar kicap manis cap Kipas Udang
garam secukup rasa

1. Goreng cili padi dan bawang-bawang
2. Tumbuk bahan yang digoreng bersama garam
3. masukkan kicap
4. Perah jus limau kasturi
5. Perasakan masin, masin dan pedasnya

PARATHA'S POTATOES QUICHE


PARATHA'S POTATOES QUICHE

Merupakan menu western yang kerap dibuat jika hilang 'password' untuk makan. Sebenarnya Quice ini ada banyak stail topping dan juga crustnya. Ada orang yang buat crust daripada doh yang diuli. Saya lebih kerap gunakan sama ada kentang, pasta (makaroni) ataupun roti wrap dan juga roti paratha. Kaedahnya tetap sama cuma rasanya sedikit berbeza. Untuk resepi kali ini saya gunakan roti Paratha pula. Ianya memang sedang kerana ada rasa seperti roti canai tetapi diletakkan topping yang mewah..gituw!

1 Keping roti Parataha (perasa bawang)
1 biji kentang didadu dan direbus 
1 biji telur
1 labu bawang besar didadu
1/2 batang saderi didadu
1 biji cili merah didadu
1/2 biji kapsikum didadu
1 biji tomato didadu
1 batang sosej black pepper didadu (boleh diganti dengan isi ayam)
1 sudu teh daun parsley kering
1 sudu besar serbuk lada hitam Maggie
1 sudu teh chillies flakes
2 tangkai daun bawang dihiris
1 keping cheesdale
sedikit parutan Mozarella

1. Tumis bawang besar hingga layu
2. Masukkan sosej, kentang dan sayuran lain (kecuali daun bawang)
3. Tabur separuh serbuk lada hitam dan cheesedale, tambah air jika pekat
4. Masukkan garam dan chillies flake, parsley dan perasakan. Ketepikan seketika
5. Pecahkan telur dalam bekas lain, masukkan separuh lagi serbuk lada hitam.
6. Letakkan roti Paratha dalam loyang take off saiz 6 inci dan bakar seketika atau boleh juga bakar di atas pan nonstick agar garing
7. Masukkan inti yang dimasak tadi
8. Tuangkan telur yang telah dipukul
9. Tabur keju Mozarella
10. Bakar 20 minit atau hingga keperangan suhu 190C


Saturday, 21 November 2015

BEEF'S EGG BENEDICT


BEFF'S EGG BENEDICT

Ada banyak cara untuk memasak menu breakfast EGG BENEDICT, namun konsepnya tetap sama iaitu menggunakan telur, susu dan remekin (bekas porselin). Ada orang menggunakan hotdog dan sayuran sebagai filling. Kali ni saya gunakan daging kisar yang dimasak dahulu sebagai fillingnya
Bahan-bahan:
6 keping roti keping Gardenia
2 biji telur
1 sudu besar serbuk lada hitam Maggie
1/2 cawan susu segar full cream
2 keping cheesedale (boleh guna mozarella)

Inti daging:

200 gram daging kisar (saya beli mince beef  Ramly)
2 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar didadu
sedikit halia dihiris nipis (kalau tak suka tak perlu masuk)
1 biji cili merah dicincang
sedikit sayuran brokoli atau bunga kobis
sedikit karot didadu
1 biji buah tomato didadu
2 helai daun bay (salam)
1 sudu teh mix herbs
1 sudu teh paprika
1 sudu besar chillies flakes
minyak zaiton untuk menumis
1 sudu parmesan cheese
sedikit daun bawang yang dihiris



Cara memasak:
1.Tumis bawang-bawang hingga garing
2. Masukkan daging kisar bersama daun bay dan reneh hingga agak kering airnya
3. Masukkan sayuran dan bahan-bahan rempah lain
4. Masukkan parmesan cheese
5. masukkan daun bawang dan gaul mesra


Cara buat Egg Benedict:

1. Pecah telur, campurkan susu daan serbuk lada hitam serta sedikit garam
2. Ambil sekeping roti dan lipat masuk ke dalam bekas (remekin)
3. Masukkan 1 sudu besar inti daging
4. tuang 1 senduk kecil campuran telur dan susu
5. Letakkan cheesedale keping yang dipotong 4 atau mozarella yang diparut
6. bakar selama 20 minit dengan suhu 190C
7. Bila masak boleh tuangkan sos cili dan mayonis



Wednesday, 18 November 2015

EGG MUFFIN...Amerekalah sangat hahaha


Ini adalah antara breakfast yang sering saya buat dan agak mudah untuk membuatnya. Saya memang penggemar cheese dan western food, jadi sebahagian besar daripada menu saya mesti ada menu western, paling tidak pun seminggu sekali. Kadang2 kena carut dengan bini tapi wat bodoh je la hahahaha


Bahan-bahannya simple je:
Kepingan burger yang didadu dan digoreng seketika tanpa minyak
3 biji telur
1 cawan susu segar full cream
beberapa keping roti Gardenia yang dipotong dadu
Sayuran ikut suka seperti karot yang disagat, brokoli, cili merah
chillies flake untuk lebih pedas
serbuk lada hitam Maggie
Beberapa keping cheesdale potong 4
* Boleh guna mozarella yang diparut
sedikit daun bawang
Loyang berlubang
garam secukupnya
1. Pecahkan telur, kacau bersama serbuk lada hitam Maggie dan susu
2. Masukkan bahan-bahan sayuran dan burger ke dalam loyang berlubang
3. masukkan roti yang didadu
4. Tuangkan campuran susu
5. letakkan chesedale
6. Bakar 180C 20 minit atau hingga perang

Yang ini versi kedua, saya campurkan tomato ceri, not bad rasanya

Tuesday, 17 November 2015

KOAYTEAW GORENG....cara memasak yang simple


KOAYTEAW GORENG

Koayteaw Goreng merupakan menu ringkas yang sentiasa menjadi hidangan pada waktu malam kerana keluarga saya tidak suka makan nasi pada waktu malam. Selain daripada koayteaw, saya juga suka gunakan mee atau meehon atau kadang-kadang guna mee sanggul sebagai bahan untuk digoreng


1 peket koayteow
1 sudu besar pes cili (ikut pedas)
*3 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
* Tumbuk bersama tapi tak perlu lumat sangat
Sedikit hirisan ayam,
2 biji telur
Beberapa ekor udang dibuang kepala
1/2 cawan isi kerang yang telah direbus
Sayuran ikut suka (taugeh,kobis atau sawi)
Sesudu besar setiap sos tiram, sos cili dan sos tomato, 
serta kicap pekat masin dan lemak manis (ikut selera)

Cara Memasak:
1. Goreng isi ayam dan angkat dahulu. 
2. Tumis bahan tumbuk dan pes cili, biar garing seketika lalu masukkan sos, garam dan serbuk perasa. 
3. Masukkan ayam dan telur serta sayuran, masukkan   koayteow dan tuang kicap. 
4. Kacau rata hingga ia  sebati dan tahap kering bergantung kepada selera sendiri


Monday, 16 November 2015

LINGUINE CARBONARA......Italiano la kita

LINGUINE CARBONARA

Linguine merupakan sejenis pasta yang lebih besar daripada spageti tetapi lebih kecil daripada fetucine. rasanya lebih sedap jika dibandingkan dengan spageti walaupun pada dasarnya pasta memiliki rasa yang sama bergantung kepada jenama. Linguine sellaunya dimasak dalam sos carbonara tetapi ada juga yang disediakan dalam kuah bolognese. Saya meilih untuk buat kuah carbonara sebab bahan-bahan itu sudah ada di dalam peti ais:

Secekak linguine direbus hingga lembut dan toskan
1 cawan susu segar full cream
1 ulas bawang putih dicincang
1/2 labu bawang besar Holland didadu
1 sudu besar *serbuk carbonara (ada dijual di kedai bakery)
* boleh guna sos carbonara dalam tin (Prego)
1 sudu besar cheese parmesan
2 keping cheesedale
1 sudu kecil daun parsley kering
1 biji cili padi diketuk
1 biji cili merah dihiris
1/2 batang daun saderi dihiris
2 keping chicken slice (boleh guna sosej)
1 biji buah tomato dihiris besar
minyak zaitun untuk menumis

Cara masak:
1. Tumis bawang putih dan bawang besar
2. Masukkan chicken slice yang telah dipotong
3. Masukkan susu dan serbuk carbonara diikuti cili merah dan cili padi serta batang saderi
4. Masukkan cheese dan perasakan dengan garam
5. Tabur daun parsley kering dan buah tomato
6. Masukkan linguine dan gaul.
7. Hidang ketika panas-panas

Saturday, 14 November 2015

EGG BENEDICT....Hidangan klasik Barat

 EGG BENEDICT

Ia merupakan hidangan klasik Barat yang menjadi menu breakfast. Ia menggabungkan 2 bahan asas iaitu telur dan susu. Isinya bergantung kepada pilihan masing-masing. Selera orang-orang kita lebih kepada rasa pedas, oleh itu penggunaan chillieas flake dan lada hitam amat penting dalam penyediaan Egg Benedict yang sedap. Untuk kali ini saya menggunakan bahan yang ada di dalam peti ais tetapi kaedahnya tetap sama.

Bahan-bahan:
6 keping roti Gardenia
3 biji telur
1/2 cawan susu segar
1 batang sosej (black pepper) dipotong dadu
1/2 labu bawang besar Holland didadu
1 biji cili merah dicincang
1 biji tomato didadu
sedikit bunga kobis dicincang
sedikit daun bawang dicincang
1 sudu teh chillies flake
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
2 keping cheesedale dicarik kasar

Cara buatnya:
1. Pukul telur dan susu, masukkan garam dan lada sulah serta chillieas flake
2. Masukkan roti ke dalam bekas yang sesuai (contoh remekin)
3. Masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu tadi
4.Tuangkan telur dan susu
5. Tabur daun bawang
6. Masukkan kepingan cheesedale yang dikoyak
7. Bakar dalam 30 minit suhu 190C
8. Tuang sos dan mayonis


Friday, 13 November 2015

NASI GORENG IKAN TALANG KERING DENGAN SAMBAL BELACAN


NASI GORENG IKAN TALANG KERING & SAMBAL BELACAN


Mengitar semula bahan masakan merupakan kemahiran yang perlu ada dalam diri kita untuk mengelakkan pembaziran. Resepi ini menggunakan lebihan sambal belacan dan juga ikan kering Talang yang masih elok tersimpan di dalam peti ais. Yang penting rasanya memikat jiwa. Berbanggalah dengan apa yang kita hidangkan untuk ahli keluarga.

Bahan-bahan:

3 cawan nasi sejuk
2 sudu besar sambal belacan
3 ulas bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih dicincang
1 keping ikan talang kering yang sudah dihiris nipis dan digoreng
sedikit hirisan daging rebus (optional)
sayuran (saya guna karot)
2 biji cili padi diketuk
1 sudu  besar kicap cair
garam dan serbuk perasa Hilal
Minyak untuk menggoreng

Cara memasak:
1. Tumis bawang-bawang hingga wangi
2. Masukkan sambal belacan dan kacau hingga garing
3. Masukkan hirisan daging
4. Masukkan sayuran dan garam serta serbuk perasa
5. Masukkan nasi serta kicap cair dan goreng hingga garing
* Hidang bersama telur mata dan keropok

Pes Sambal Belacan:

4 biji cili merah
7 biji cili padi
2 ulas bawang merah dibakar
1 ulas bawang putih dibakar
1/2 biji tomato dibakar
1 inci belacan dibakar
garam dan gula
1 biji limau kasturi
sedikit cuka (jika untuk simpan lama)
* Kisar semuanya dengan sedikit air panas suam kecuali jus limau. Perah jus limau dan perasakan. Boleh simpan sehingga sebulan di dalam peti ais. Ia lebih mudah bila-bila masa boleh digunakan


Thursday, 12 November 2015

BROWNIES IN REMEKIN....mencari kelainan daripada brownies kedut


Brownies kedut menjadi fenomena dalam kalangan bakers amatur atau profesional. Sebenarnya brownies lebih sedap daripada kek coklat kerana ia menggunakan coklat pound yang sedap dimakan begitu saja. Serbuk koki juga dikurangkan. Resepi asal menggunakan 230gm gula perang tetapi saya kurangkan menjadi 200gm sahaja...Gila ko kena kencing manis kang!. Rugi kalau uoll tak cuba. Kaup dengan sudu sambil tengok hujan turun...perghhh! sempoii bak hang!

BROWNIES IN REMEKIN

(Resepi asal daripada Brownies Kedut cuma dimasukkan ke dalam bekas remekin dan ditabur almond flake)

Bahan A:
225gm coklat dark compound Beryls
135gm butter

Bahan B:
3 biji telur
200gm gula perang
sedikit esen vanila 


Bahan C:
220gm tepung gandum
1 sdk baking powder
35gm serbuk  koko
Almond flakes utk tabur
* kalau ada pecan lg sedap

Sos coklat atau ganache coklat untuk spread

Cara masak:
1. Cairkan bahan A secara double boil dan  sejukkan
2. Pukul bahan B dgn whisk seketika dalam 5 minit
3. Masuk bahan C dan gaul rata
4. Masuk bahan A gaul sebati

5. Tuang 1 senduk ke dalam bekas remekin
6. Tabur almond flakes
7. Bakar 40 minit suhu 160c (
 jangan terlalu lama nanti hilang moist)
8. Spread dengan sos coklat atau coklat ganache

Wednesday, 11 November 2015

GULAI TULANG RUSUK LEMBU



GULAI TULANG

Menu yang sentiasa saya masak terutamanya jika mendapat rebung madu dari kampung. Jika tiada rebung maka kentang akan dijadikan bahan sampingan. Dulu saya habiskan masa hampir 2 jam untuk mereneh tulang supaya lembut, tapi kini sejak menggunakan periuk tekanan Phillips, kerja lebih mudah dan isi tulang juga mudah lembut dalam tempoh 30 minit.

1 batang tulang rusuk lembu campur 200gm daging 
1 bungkus serbuk kari daging Faiza
6 ulas bawang merah (3 ulas daripadanya dihiris)
4 ulas bawang putih (2 ulas daripadanya dihiris)
1 inci halia ( 1/2 inci daripadanya dihiris)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
1 helai daun pandan disimpul
2 biji kentang dibelah 4
3/4 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
1 sudu asam jawa
1 sudu besar kerisik (jika suka)
Air secukupnya, garam dan serbuk perasa
1/4 cawan minyak masak

Cara membuatnya:
1. Blend 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan 1/2 inci halia bersama 1 bungkus serbuk kari dengan 1 cawan air
2. Tumis bahan hiris bersama bunga lawang, kulit kayu manis dan daun kari
3. Bila dah garing masukkan bahan blend dan renehkan sehingga ia kering dan pecah minyak
4. Masukkan tulang lembu dan 1 cawan air. Renehkan sehingga daging agak empuk dan masukkan asam jawa
* Saya gunakan pressure cooker (pindahkan gulai ini ke dalam pressure cooker)
5. Masukkan santan dan kerisik (jika suka) dan tunggu ia menggelegak. Masukkan daun pandan
6. Masukkan kentang dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa


Sambal Belacan Special

3 biji cili merah dipotong
6 bici cili padi
sedikit belacan dibakar
2 ulas bawang merah dibakar
1 ulas bawang putih dibakar
1/2 biji tomato dibakar
1 biji (airnya) limau kasturi
1 sudu cuka (jika untuk simpan lama)
gula dan garam secukupnya
# Cuma blend dengan sedikit air masak dan perah jus limau

Monday, 9 November 2015

RED VELVET WITH DRIED CRANBERRIES...Kemain namanya kan hahaha


Kek yang mula-mula saya belajar buat adalah RED VELVET,  tetapi pada cubaan pertama saya tidak berani mengadun sendiri jadi saya gunakan premix yang dibeli di kedai bakery. Memanglah nampak mudah tetapi rasanya tidak begitu mencabar sebab kita hanya perlu ikut arahan seperti dalam bungkusan premix tu.



Inilah kek pertama saya RED VELVET PREMIX, Rasanya kira oklah untuk dinikmati. Pada masa ni saya tidak pandai letak topping cream cheese atau apa2 cream yg sewaktu dengannya. Episod ini berlaku pada 14 September 2014 (korang mesti tak percaya dalam masa setahun saya improved baking pelbagai jenis kek tau). Lepas tu saya cuba buat dalam cawan sebab anak dara saya konon2 nak jual kat kawan-kawanya di sekolah. Korang tau...first time saya buat frosting memang gigil dan rupanya berjerunyas hahaha. Yang ini saya gunakan frosting fresh cream dicampur bersama cream cheese. rasanya memang sedap dan budak2 memang suka lebih-lebih lagi ada filling blueberry.


Selepas itu saya  mula mencari-cari resepi RED VELVET yang paling mudah dan sedap. Cari punya cari inilah resepinya dan saya alter sendiri masukkan buah kranberi kering yang dipotong kecil. Rasanya lebih sedap dan moist bila dikukus. Frosting juga saya mula gunakan cheese cream bersama butter. Walaupun deco ke lautan Antlantik tapi rasanya amat menggeletik kakakaka


Red Velvet With Dried Cranberries


A - Buttermilk (campurkan 250ml susu + 1 sudu besar cuka + 1 1/2 sudu besar pewarna merah dan biarkan selama 10 minit
B - 2 1/2 cawan tepung gandum diayak dengan 2 sudu besar serbuk koko dan 1 sudu kecil baking powder
C - 2 biji telur, 3/4 cawan butter, 1 3/4 cawan gula kastor dan 1 sdk esen vanilla
D - 1 sdk soda bikarbonat + 1 sudu kecil cuka, biarkan ia berbuih
E - buah kranberi kering (dipotong kecil)

Cara membuatnya:
1. Pukul butter, gula dan esen hingga kembang. 
2. Masukkan telur. Masukkan tepung sedikit-sedikit berselang-seli dengan bahan A. 
3. Akhir sekali masukkan bahan D  serta buah kranberi dan kaup balik hingga sebati.
4. Kukus 1 jam (panaskan pengukus terlebih dahulu), tutup tudung pengukus dengan kain atau aluminium foil.
5. Untuk frosting creamm, saya gunakan 250gm krim cheese dipukul bersama 50gm butter dan 1 sudu gula aising (ikut manis korang)



Saturday, 7 November 2015

MUFFIN PISANG GEBU BLUEBERRY


Pertama kali buat memang teruja dan sedap bila pisang digabungkan dengan blueberry, melting in mouth uoll. Sekejap je ngap-ngap abis patlima bijik. kalau tak suka pisang berangan boleh guna pisang emas tetapi ia agak lembap dan saya sendiri lebih suka pisang berangan (pisang org kaya2 gituw)

MUFFIN PISANG GEBU BLUEBERRY

2 cawan tepung SRF
3 biji telur

1 cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
6 biji pisang berangan (dilecek)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh soda bikarbonat
filling Blueberry secukupnya

Kertas kek cawan

Cara-cara buat:
1.  Pukul telur dan gula, masukkan minyak, esen dan pukul lagi. 

2. Masukkan pisang dan mix perlahan sambil masukkan tepung yng diayak bersama soda bikarbonat. 
3. Tuang ke dalam cawan kertas separuh dan masukkan blueberry.
4.  Tuang lagi adunan. Boleh juga letakkan blueberry pada bahagian atas. 
5. Bakar 160C api atas bawan 20 minit.



Kalau rasa malas nak guna kertas kek atau cupcake, boleh juga bakar dalam loyang seperti yang kita buat nii. resepi tetap sama cuma kalau guna loyang2 tidak sesuai nak letakkan blueberry filling, tapi kalau nak  try...ok pe!