Google+ Followers

Total Pageviews

Saturday, 21 November 2015

BEEF'S EGG BENEDICT


BEFF'S EGG BENEDICT

Ada banyak cara untuk memasak menu breakfast EGG BENEDICT, namun konsepnya tetap sama iaitu menggunakan telur, susu dan remekin (bekas porselin). Ada orang menggunakan hotdog dan sayuran sebagai filling. Kali ni saya gunakan daging kisar yang dimasak dahulu sebagai fillingnya
Bahan-bahan:
6 keping roti keping Gardenia
2 biji telur
1 sudu besar serbuk lada hitam Maggie
1/2 cawan susu segar full cream
2 keping cheesedale (boleh guna mozarella)

Inti daging:

200 gram daging kisar (saya beli mince beef  Ramly)
2 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar didadu
sedikit halia dihiris nipis (kalau tak suka tak perlu masuk)
1 biji cili merah dicincang
sedikit sayuran brokoli atau bunga kobis
sedikit karot didadu
1 biji buah tomato didadu
2 helai daun bay (salam)
1 sudu teh mix herbs
1 sudu teh paprika
1 sudu besar chillies flakes
minyak zaiton untuk menumis
1 sudu parmesan cheese
sedikit daun bawang yang dihiris



Cara memasak:
1.Tumis bawang-bawang hingga garing
2. Masukkan daging kisar bersama daun bay dan reneh hingga agak kering airnya
3. Masukkan sayuran dan bahan-bahan rempah lain
4. Masukkan parmesan cheese
5. masukkan daun bawang dan gaul mesra


Cara buat Egg Benedict:

1. Pecah telur, campurkan susu daan serbuk lada hitam serta sedikit garam
2. Ambil sekeping roti dan lipat masuk ke dalam bekas (remekin)
3. Masukkan 1 sudu besar inti daging
4. tuang 1 senduk kecil campuran telur dan susu
5. Letakkan cheesedale keping yang dipotong 4 atau mozarella yang diparut
6. bakar selama 20 minit dengan suhu 190C
7. Bila masak boleh tuangkan sos cili dan mayonis



Wednesday, 18 November 2015

EGG MUFFIN...Amerekalah sangat hahaha


Ini adalah antara breakfast yang sering saya buat dan agak mudah untuk membuatnya. Saya memang penggemar cheese dan western food, jadi sebahagian besar daripada menu saya mesti ada menu western, paling tidak pun seminggu sekali. Kadang2 kena carut dengan bini tapi wat bodoh je la hahahaha


Bahan-bahannya simple je:
Kepingan burger yang didadu dan digoreng seketika tanpa minyak
3 biji telur
1 cawan susu segar full cream
beberapa keping roti Gardenia yang dipotong dadu
Sayuran ikut suka seperti karot yang disagat, brokoli, cili merah
chillies flake untuk lebih pedas
serbuk lada hitam Maggie
Beberapa keping cheesdale potong 4
* Boleh guna mozarella yang diparut
sedikit daun bawang
Loyang berlubang
garam secukupnya
1. Pecahkan telur, kacau bersama serbuk lada hitam Maggie dan susu
2. Masukkan bahan-bahan sayuran dan burger ke dalam loyang berlubang
3. masukkan roti yang didadu
4. Tuangkan campuran susu
5. letakkan chesedale
6. Bakar 180C 20 minit atau hingga perang

Yang ini versi kedua, saya campurkan tomato ceri, not bad rasanya

Tuesday, 17 November 2015

KOAYTEAW GORENG....cara memasak yang simple


KOAYTEAW GORENG

Koayteaw Goreng merupakan menu ringkas yang sentiasa menjadi hidangan pada waktu malam kerana keluarga saya tidak suka makan nasi pada waktu malam. Selain daripada koayteaw, saya juga suka gunakan mee atau meehon atau kadang-kadang guna mee sanggul sebagai bahan untuk digoreng


1 peket koayteow
1 sudu besar pes cili (ikut pedas)
*3 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
* Tumbuk bersama tapi tak perlu lumat sangat
Sedikit hirisan ayam,
2 biji telur
Beberapa ekor udang dibuang kepala
1/2 cawan isi kerang yang telah direbus
Sayuran ikut suka (taugeh,kobis atau sawi)
Sesudu besar setiap sos tiram, sos cili dan sos tomato, 
serta kicap pekat masin dan lemak manis (ikut selera)

Cara Memasak:
1. Goreng isi ayam dan angkat dahulu. 
2. Tumis bahan tumbuk dan pes cili, biar garing seketika lalu masukkan sos, garam dan serbuk perasa. 
3. Masukkan ayam dan telur serta sayuran, masukkan   koayteow dan tuang kicap. 
4. Kacau rata hingga ia  sebati dan tahap kering bergantung kepada selera sendiri


Monday, 16 November 2015

LINGUINE CARBONARA......Italiano la kita

LINGUINE CARBONARA

Linguine merupakan sejenis pasta yang lebih besar daripada spageti tetapi lebih kecil daripada fetucine. rasanya lebih sedap jika dibandingkan dengan spageti walaupun pada dasarnya pasta memiliki rasa yang sama bergantung kepada jenama. Linguine sellaunya dimasak dalam sos carbonara tetapi ada juga yang disediakan dalam kuah bolognese. Saya meilih untuk buat kuah carbonara sebab bahan-bahan itu sudah ada di dalam peti ais:

Secekak linguine direbus hingga lembut dan toskan
1 cawan susu segar full cream
1 ulas bawang putih dicincang
1/2 labu bawang besar Holland didadu
1 sudu besar *serbuk carbonara (ada dijual di kedai bakery)
* boleh guna sos carbonara dalam tin (Prego)
1 sudu besar cheese parmesan
2 keping cheesedale
1 sudu kecil daun parsley kering
1 biji cili padi diketuk
1 biji cili merah dihiris
1/2 batang daun saderi dihiris
2 keping chicken slice (boleh guna sosej)
1 biji buah tomato dihiris besar
minyak zaitun untuk menumis

Cara masak:
1. Tumis bawang putih dan bawang besar
2. Masukkan chicken slice yang telah dipotong
3. Masukkan susu dan serbuk carbonara diikuti cili merah dan cili padi serta batang saderi
4. Masukkan cheese dan perasakan dengan garam
5. Tabur daun parsley kering dan buah tomato
6. Masukkan linguine dan gaul.
7. Hidang ketika panas-panas