Thursday 24 May 2018


Rendang Jawa. 

Menu yg sudah berulang kali kita share dlm group masakan.
Rendang ini saya dapat resepi 10 tahun yg lalu drp seorang Jawarian guru pompuan dr Johor. Katanya di kawasannya area Muor (kalau tak silap) cukup pemes dimasak sbg bekal ke bendang atau perjalanan. Sedap dimakan dgn nasi panas, nasi impit, ketupat atau dicelupjilat jari begitu saja.
Ini resepi kuantiti yg saya selalu buat:
Daging RM 10 (anggaran 400 gm) dihiris nipis dan direndam dgn kicap manis cap kipas udang selama 1- 3 jam (lagi lama lagi sedap).
25 biji cili kering diblend bersama 1 labu besar bawang Holland dan 2 ulas bwg putih 

# Tumis je bahan blend. bila dah gelegak masukkan daging perap bersama kicapnya sekali. Mulalah kacau2 sampai kering dan pecah minyak. Perasakan masin dan manisnya. Masukkan hirisan bawang besar dan bila layu boleh la diangkat. Tidak perlu masuk gula atau ajinomoto lg sbb kicap manis kipas udang sudah complete.
* 3 versi yg berbeza rupa mengikut brp byk kicap dan cili yg digunakan tetapi rasanya lebih kurang sama je kecuali tahap pedas.

Tuesday 22 May 2018

Keangsom Siakap..Stail Maestro

Keangsom Siakap

1 ekor ikan siakap dipotong 3 (boleh guna ikan jenahak, merah atau senangin)
* 7 tangkai cili padi
* 2 ulas bawang merah
* 4 ulas bawang putih
* Sedikit kunyit
* Sedikit lengkuas
(* bahan2 ini diblend)
3 keping asam keping
1/2 keping gula kerek (melaka)
Sebatang serai
Sedikit potongan nenas
Sedikit kangkung
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa

Rebus bahan yg dikisar dgn asam keping dan serai, biar lama sikit hingga bau cili hilang. Masukkan gula keret
Masukkan ikan dan nenas
Akhir sekali masukkan kangkung
Perasakan

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...