Thursday 24 May 2018


Rendang Jawa. 

Menu yg sudah berulang kali kita share dlm group masakan.
Rendang ini saya dapat resepi 10 tahun yg lalu drp seorang Jawarian guru pompuan dr Johor. Katanya di kawasannya area Muor (kalau tak silap) cukup pemes dimasak sbg bekal ke bendang atau perjalanan. Sedap dimakan dgn nasi panas, nasi impit, ketupat atau dicelupjilat jari begitu saja.
Ini resepi kuantiti yg saya selalu buat:
Daging RM 10 (anggaran 400 gm) dihiris nipis dan direndam dgn kicap manis cap kipas udang selama 1- 3 jam (lagi lama lagi sedap).
25 biji cili kering diblend bersama 1 labu besar bawang Holland dan 2 ulas bwg putih 

# Tumis je bahan blend. bila dah gelegak masukkan daging perap bersama kicapnya sekali. Mulalah kacau2 sampai kering dan pecah minyak. Perasakan masin dan manisnya. Masukkan hirisan bawang besar dan bila layu boleh la diangkat. Tidak perlu masuk gula atau ajinomoto lg sbb kicap manis kipas udang sudah complete.
* 3 versi yg berbeza rupa mengikut brp byk kicap dan cili yg digunakan tetapi rasanya lebih kurang sama je kecuali tahap pedas.

1 comment:

  1. Casinos in Philadelphia | Governor Dredd - DrmCD
    The city of Philadelphia is an area with a major tourist attraction. Visit the 고양 출장샵 official website to visit this page 남원 출장안마 and discover what makes 양산 출장안마 our 양주 출장마사지 area 의왕 출장마사지 unique.

    ReplyDelete

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...