Monday 4 June 2018

Semalam saya masak 'Daging Masak Hitam' buat pertama kali sebagai percubaan sebab selalu makan rasa sedap kat kenduri. Saya sebenarnya tidak pasti apa bahan2nya tapi saya tetap cuba buat mengikut stail sendiri. Apa yang mengejutkan Mem makan bertambah dan tidak berkata apa2. Dah habis makan dia gosok belakang kita..."first time awak buat menu ni rasa sedap, nanti raya boleh buatlah tp potong kecil sikit daging"....Lihatlah duniaaa...terharu dan rasa sebak di dada hahahaha

Daging Masak Hitam Maestro
Resepinya:
daging 400gm dipotong besar dlm seinci pastu rebus dlm 30 minit atau hingga empuk bersama sedikit halia, bawang putih yg diketuk dan garam. Saya guna Noxxa HP 35 minit.
bahan kisar basah:
Ambil air daging tadi dan kisar bersama:
* 20 tangkai cili kering (nak pedas tambah lagi)
* 3 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
sedikit halia
* 1/2 labu bawang besar Holland , saya lebih suka bawang ini sbb lebih manis
(1/2 lagi simpan utk dihiris nanti)
* Kisar semuanya hingga halus

1 sudu besar rempah kisar kering:
(Untuk membuatnya guna 2 sudu besar biji ketumbar, 1 sudu besar jintan manis, 1 sudu besar jintan putih dan 1 sudu besar lada hitam. Basuh, sangai hingga kering dan blend. Simpan dalam botol utk buat sup atau lain2 masakan)
sedikit kicap manis Kipas Udang (kicap paling sedap tp mahal la uoll) Jumlah bergantung kpd kehitaman yg diinginkan. Saya guna dlm 2 sudu je.
Bahan tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
sedikit halia dihiris
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
sedikit kaun kari
minyak utk menumis

Tumis bahan2 tumis dulu, bila dah garing masukkan bahan kisar basah. Bila geleegak je masukkan daging yang sudah direbus itu. Renehkan seketika masukkan kicap. Reneh lagi hingga kering dan pecah minyak, perasakan dengan garam dan serbuk perasa.Sebelum angkat tu masukkan bawang besar holland yg dihiris.

No comments:

Post a Comment

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...