Google+ Followers

Total Pageviews

Friday, 25 December 2015

WHOLEMEAL LOAF BREAD TURN TO PIZZA


Ok kita share cara nak buat roti loaf wholemeal. Roti ni mmg sedap dicicah air, disapu kaya atau jem atau boleh dibuat pizza mcm kita buat tu...
300gm tepung high protein
200gm tepung wholemeal
10gm yis segera
10gm K Fine Cream Super
250gm air ais campur ketul ais
70gm susu tepung
70gm majerin atau butter
70gm gula
1 biji telur kuning
sedikit garam halus
# Kalau guna bread maker hanya perlu masukkan bahan cecair diikuti bahan kering ke dlm bread maker dan garam yg terakhir dimasukkan
# Kalau guna mixer masukkan tepung dahulu diikuti bahan lain dan akhir sekali masukkan air
# Kalau guna kudrat tulang patbelas kerat uoll kena campurkan 50gm air suam bersama yis dan sedikit gula. Biar dlm 10 minit. Bahan2 kering td campurkan semu dan buat lubang. Selitkan garam di tepi dan tuangkan larutan yis td. ulilah sepenuh hati dlm masa 20 minit gitu.
# Kalau guna auto setting biar breadmaker yg uruskan semuanya dlm tempoh 3 jam lebih
# Kalau bakar dlm oven Lepas jd doh tunggu 1 jam pastu tumbuk doh buang angin dan bolehlah timbang dlm 400gm masukkan ke dlm loyang 500gm. 1 doh 200gm kira ok la.yg lebih tu buat bulat2 je. Tunggu proofing selama 45 minit hingga 1 jam dan tutup doh. Spray dgn air pastu bakar la 30 minit suhu 185c. Bila nampak kuning kat atas tukar dgn api bawah saja takut hangit dan tidak masak.
☆ Nak order krim k fine tu boleh la pm kita atau whatsapps 0124530315

Daripada Loaf wholemeal bread kita boleh jadikan base piza yang sedap mengikut kreativiti sendiri


Cara saya buat piza wholemeal bread simple je:

4 keping roti wholemeal yang dihiris 1 inci dan dipotong dadu
sedikit isi ayam dihiris nipis
1 labu bawang besar holland didadu
2 ulas bawang putih dicincang
1 tin kecil tomato puri (anggaran dalam 3 sudu besar)
1 biji tomato didadu
1 sudu besar bagi setiap sos cili dan sos tiram
1 biji cili merah dihiris
sedikit chillies flake
sedikit serbuk paprika
sedikit mix herbs
sayuran ikut suka (saya guna cauliflower dan batang serta mix veges)

Topping:
1 biji telur
2 keping cheesedale dipotong kecil
sedikit parutan mozarella
mayonis dan sos cili sebagai pelengkap topping

Cara masak:
1. Tumis bawang2 dan masukkan ayam, bila agak putih tuang tomato puree dan masukkan buah tomato, sos2 serta sayuran lain. Akhir sekali masukkan segala herba tadi dan perasakan

Cara susun:
1. Susun roti dalam bekas bakar piza (sapu butter dahulu di bekas)
2. Letakkan cheesedale yang dipotong
3. Tuang inti ayam tadi hingga rata
4. Tuang sos cili dan mayonis
5. Pecahkan telur
6. Parut mozarella
7. Tuang sos cili dn piza lagi sekali
8. Bakar 15 hingga 20 minit suhu 185C



Wednesday, 23 December 2015

KERABU KACANG BOTOL DAN TAUGE


Kerabu Kacang Botoi mix Toge

10 biji kacang botol dicelur dan dipotong 
50 sen taugeh dicelur seketika 
2 biji cili merah ditumbuk bersama sedikit belacan dan garam 
2 biji cili padi dipotong 
3 ulas bwg merah dihiris
1 batang serai dihiris nipis
sedikit halia hiris nipis
sedikit isi kerang yg telah direbus
1 sudu besar kerisik
3 sudu besar santan pekat
1 biji limau kasturi
gula dan garam secukup rasa
# Gaul semuanya dan perasakan dgn garam dan gula serta perah limau kasturi

ASAM PEDAS 1MALAYSIA


Kita nak share resepi 'Asam Pedas 1Malaysia' yg kita rekacipta sendiri selepas menikmatinya di RnR semasa pi Johor ari tu. Ia menggabungkan bahan-bahan mengikut Asam Pedas Kedah, Asam Pedas Melaka dan Asam Pedas Johor.  Semalam mem kita diam je, puji pun tidak tetapi malam tanya dah abis ke? sedap lettew tp malu nak puji kan hahaha

2 ekor ikan merah (kerisi) kalau jenahak lg sedap.
1 biji tomato 
sayur ikut suka (bendi lg sedap)
1 sudu besar asam jawa
1 btg bunga kantan dibelah 4
3 tangkai daun kesum
1 batang serai diketuk
air secukupnya ikut pekat kuah

* bahan blend:
15 biji cili kering
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
1 biji buah keras
1 sdt biji ketumbar
1 sdt jintan manis
1 sdt lada hitam 

1 sdt serbuk perasa Hilal

1. Tumis bahan2 blend hingga garing dan pecah minyak. 
2. Masukkan air asam jawa. Masukkan daun kesum, serai dan bunga kantan dan tunggu ia menggelegak dan mereneh seketika. 
3. Masukkan ikan dan sayuran dan reneh lagi. Akhir sekali masukkan tomato yg dibelah 4. 
4. Perasakan masin dan masamnya. Saya tambah 1 sdt serbuk Hilal utk menambah ummph.

Monday, 21 December 2015

HOMEMADE ICE CREAM TURN TO BANANA"S BOAT SPLIT



Homemade Ice cream turn to Banana's Boat Split...

Ini resepi eskrim 
1 tin susu cair 
1/2 tin susu pekat ( ikut manis )
1 sudu besar ovellete. 

Bahan hiasan:
Pisang berangan, 
wafer coklat
sos coklat
coklat urai

1. Blend guna mixer bahan-bahan di atas high speed 10 minit 
2. Masukkan bowl mixer ke dlm freezer dlm 15 minit.
3. Keluarkan dan mix lg 10 minit. Sedia utk ditambah perasa dan pewarna. 
4. Sejukkan at least 8 jam. Rasanya lembut dan gebu yg amat sgt.

Y
Yang ini pun sedap tetapi saya gunakan crackers yang dilembapkan dengan krim cheese



CHEESE'S LOAF BREAD


CHEESE'S LOAF BREAD

Pertama kali cuba buat roti keju bergulung ini. Rasanya sangat sedap walaupun dicicah air, tapi lebih sedap jika dicicah dengan kari daging

500gm tepung high protein 
80gm gula kastor 
60gm mentega 
10gm K Fine Cream 
10gm yis segera
70gm susu tepung
1 biji telur kuning
250gm air ais campur ketul ais
1 cawan cheese cheddar
sedikit gula utk tabur


1.  Kaedah buat sama spt resepi roti asas.

2. Jika menggunakan breadmaker masukkan cecair dahulu diikuti bahan-bahan kering dan akhir sekali garam
3. Jika menggunakan mixer masukkan bahan kering dahulu bermula dengan tepung dan diakhiri dengan air
4. Jika ulian tangan boleh rendam yis dahulu dengan sedikit air suam (50gm)  dan biarkan ia larut dan kembang seketika sebelum curah ke atas tepung. Sukatan air jangan melebihi 250 gm untuk 500gm tepung
5. Bila dah jadi doh leperkan nipis dan tabur cheese. Tekan dan gulung dan masukkan ke dalam loyang tin. Tunggu proofing selama 45 minit. Spray dgn air pastu tabur gula dan cheese. 
6. Bakar 185c 25 hingga 30 minit



Manakala yang ini pula direnovasi menjadi Garlic Bread pula. Sedap dimakan panas-panas sebaik saja keluar dari oven. Saya menggunakan butter yang dicampur serbuk bawang putih dan parsley kering