Google+ Followers

Total Pageviews

Thursday, 12 November 2015

BROWNIES IN REMEKIN....mencari kelainan daripada brownies kedut


Brownies kedut menjadi fenomena dalam kalangan bakers amatur atau profesional. Sebenarnya brownies lebih sedap daripada kek coklat kerana ia menggunakan coklat pound yang sedap dimakan begitu saja. Serbuk koki juga dikurangkan. Resepi asal menggunakan 230gm gula perang tetapi saya kurangkan menjadi 200gm sahaja...Gila ko kena kencing manis kang!. Rugi kalau uoll tak cuba. Kaup dengan sudu sambil tengok hujan turun...perghhh! sempoii bak hang!

BROWNIES IN REMEKIN

(Resepi asal daripada Brownies Kedut cuma dimasukkan ke dalam bekas remekin dan ditabur almond flake)

Bahan A:
225gm coklat dark compound Beryls
135gm butter

Bahan B:
3 biji telur
200gm gula perang
sedikit esen vanila 


Bahan C:
220gm tepung gandum
1 sdk baking powder
35gm serbuk  koko
Almond flakes utk tabur
* kalau ada pecan lg sedap

Sos coklat atau ganache coklat untuk spread

Cara masak:
1. Cairkan bahan A secara double boil dan  sejukkan
2. Pukul bahan B dgn whisk seketika dalam 5 minit
3. Masuk bahan C dan gaul rata
4. Masuk bahan A gaul sebati

5. Tuang 1 senduk ke dalam bekas remekin
6. Tabur almond flakes
7. Bakar 40 minit suhu 160c (
 jangan terlalu lama nanti hilang moist)
8. Spread dengan sos coklat atau coklat ganache

No comments:

Post a Comment