Google+ Followers

Total Pageviews

Sunday, 22 May 2016

GULAI TULANG DENGAN REBUNG

GULAI TULANG DENGAN REBUNG


1 kilo tulang rusuk
1 1/2 bungkus serbuk kari daging cap O
4 ulas bwg merah 3 ulas bawang putih dan sedikit halia diblend bersama serbuk kari dan sedikit air 
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bwg putih serta halia dimayang
1 cawan santan
bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis
daun pandan dan daun kari
6 ketul rebung madu
asam jawa
# Tumis bahan hiris, rempah2 dan daun kari. Bila garing masukkan bahan diblend. tunggu hingga garing dan kering. masukkan asam jawa, renehkan hingga tulang empuk. Saya guna pressure cooker. Lepas tu keluarkan masuk periuk semula dan masukkan santan dan rebung. masukkan daun pandan yg disimpul. Akhirnya masukkan garam dan serbuk perasa serta rebung. Reneh seketika hingga pecah minyak.

Jika berminat untuk mendapatkan serbuk kari cap O yang sedap dibuat gulai ikan atau daging / ayam boleh  whatsapps 0124530315 (Cikgu Wan)


No comments:

Post a Comment