Google+ Followers

Total Pageviews

Friday, 2 October 2015

SIAKAP MACAM-MACAM RASA

Assalammualaikum...

Kita memang dah biasa dgn masakan sweet sour dan siakap 3 rasa. Jadi kita punya siakap pun lebih kurang mcm tu. Mungkin ada sedikit improvisasi untuk menambahkan kekekwatan rupa dan rasanya.

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan Siakap dibelah dilumur kunyit garam dan tabur tepung jagung dan digoreng. Ketepikan
3 biji cili merah diblend bersama 3 biji cili padi, 3 ulas bwg merah, 2 ulas bwg putih dan sedikit halia. 
1 sudu besar setiap Sos cili, sos tomato dan sos tiram
2 keping nenas dalam tin
1/2 cawan Sayur campur
1 labu bawang besar dihiris
1 biji tomato belah 4

Cara memasak:

# Tumis bahan2 blend hingga garing dan pecah minyak. Masukkan 3 sos utama iaitu cili, tomato dan tiram sesudu setiap satu. Perasakan dgn garam dan serbuk perasa. Masukkan nenas yg dipotong serta sedikit sayur campur. Akhir sekali masukkan bawang besar hiris dan 1 biji tomato belah 6. Tuang kuah ke atas ikan....
 
yang ini versi belah belakang pulak





No comments:

Post a Comment