Google+ Followers

Total Pageviews

Friday, 2 October 2015

CHICKEN CHOP GRIL

'Chicken Chop Gril' antara menu yg sentiasa saya masak untuk lunch atau dinner terutamanya bila malas nak masak nasi. Jika ada periuk pemanggang ajaib ia lebih mudah dilakukan dan ia kekal juicy berbanding guna oven. Saya suka gunakan bahagian whole leg sebab tidak suka bahagian dada yang banyak isi.
* 1 whole leg ayam diperap bersama 1 biji bawang putih cincang dan sos lada hitam. perap 1 jam.
sosnya pula:
1 biji bawang putih dan 1/2 labu bawang besar Holland dicincang 
1/2 kiub pati ayam atau daging knors
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 1/2 cawan air
1 sudu kecil lada hitam yg kasar
3 biji cendawan butang (jika ada) dicincang
butter utk menumis
Sayuran ikut suka dipotong dan dicelur seketika dan disejukkan dgn ais
# Ayam dimasukkan dlm pemanggang ajaib atau oven, masukkan sedikit minyak, balik2kannya hingga masak.
utk sos...panaskan butter, masukkan bwg putih dan bwg besar. Bila garing sikit masukkan sos2 td dan kiub ayam. Masukkan bancuhan tepung jagung, lada hitam dan cendawan butang. Hidang bersama sayuran dan kentang goreng atau rebus.
kalau nak guna mix vegetables celur sikit dan sejukkan lalu digaul mayonis.

No comments:

Post a Comment