Google+ Followers

Total Pageviews

Friday, 2 October 2015

BAKED POTATOE'S LASAGNE

Resepi ini tercetus selepas melihat lebihan roti Gardenia dan kentang yang sudah tumbuh tunas di dalam esbok. Lagi pula saya memang penggemar masakan barat berasaskan pasta dan kentang..feeling Italiano la sangat

2 biji kentang besar (kalau kecil guna 3 biji dikupas kulit dipotong 1/2 sm dan direbus 3 suku masak)
2 keping roti gardenia dibuang kulit tepi dan dilenyek utk dijadikan dasar
sos merah:
1 cawan daging cincang
1 tin kecl tomato puri
1 labu bawang besar Holland didadu
1 ulas bawang putih dicincang
2 biji cendawan butang dihiris
1 biji tomato didadu
mix herbs, paprika dan chillies flake serta daun parsley kering
minyak zaitun utk menumis
Cheese mozarella
# Tumis bawang2 dan masukkan daging. Bila garing masukkan tomato puri dan buah tomato diikuti herba2 lain serta garam. Renehkan seketika hingga agak kering sikit
Sos putih:
Saya gunakan serbuk carbonara dlm 2 sudu besar yang dibancuh air panas jd 3/4 cawan. Boleh guna sos prego Carbonara juga
# Sapu butter pada loyang (saya guna Pyrex sebab trademark kekwat)
Susun lapis pertama dgn roti diikuti sedikit sos merah dan sos putih. Aturkan kepingan kentang hingga penuh dan masukkan sos merah diikuti sos putih, ulangi hingga habis iaitu kentang di bahagian atas. Parut mozarella dan bakar 190 C selama 30 minit, yg last sekali guna api b



awah je dlm 10 minit,

No comments:

Post a Comment