Google+ Followers

Total Pageviews

Friday, 2 October 2015

PULUT INTI merupakan menu tradisi yg paling saya sukai selain Pulut Sambal. Ramai yg cuba buat dan jual tetapi tidak memenuhi citarasa sbb masing2 kemut bajet pastu ciput je pulut dan intinya. Sebenarnya bukan susah pun nak buat tetapi ghairah nak buat tu susah nak datang. Ok saya share resepi saya sendiri:
500gm beras pulut direndam semalaman
1 cawan santan pekat 
1 sudu teh garam 
inti:
3 cawan kelapa parut putih
2 keping gula melaka atau gula kabung ikut manis
2 sudu besar gula pasir ikut manis
sedit garam
1 sudu tepung pulut atau tepung gandum
daun pandan simpul
air secukupnya
# Kukus pulut kali pertama dalam 15 minit. Angkat dan tuang ke dlm mangkuk besar. Masukkan santan yg bercampur garam. Gaul mesra dan kukus lagi 20 minit hingga kelihatan berkilat. Gaul dan tekan dlm mangkuk seketika.
Inti.
Campurkan kelapa dgn 1 cawan air dan masukkan gula melaka dihiris nipis serta gula pasir. Manis bergantung kpd rasa masing2. Masukkan daun pandan dan kacau hingga sebati dan kering serta berminyak. Masukkan tepung pulut td utk membuat inti lebih melekat mesra.
Hidangkan pulut dgn inti. Kalau malas...beli je la hahaha

No comments:

Post a Comment