Google+ Followers

Total Pageviews

Monday, 5 October 2015

JAPANESE COTTON CAKE



5 keping Slice cheese apa2 brand
200ml fresh milk (sedap guna full cream)
70 gm butter
70 gm tepung gandum
70 gm gula
4 biji telur (asingkan)
1 sd teh esen vanilla
# Carik2kan cheese slice dan campur dgn fresh milk, masak dlm periuk dengan api perlahan, masukkan butter, kaucau dan sejukkan.
Pukul putih telur perlahan dulu, masukkan gula halus sedikit2 dan tambah speed hingga jd meringue (bertanduk)
Dalam bekas yg lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, masuk tepung sedikit2 dan kacau rata hingga sebati
Akhir sekali masukkan meringue dan esen vanilla, kaup balik adunan
Alas loyang 9 inci dengan kertas minyak, gris minyak di tepinya, Tuang adunan dan ratakan.
Bakar secara water bath (bain marie) seperti dlm gambar tu, guna api bawah 170 C selama 30 minit dan tukar kepada 140 C guna api atas dan bawah selama 40 minit
Bila masak renggangkan pintu oven selama 15 minit (jgn diterbalikkan spt kek span)


Petang ni saya nak kongsi satu anekdot pengalaman memasak 'Japanese Cotton Cheese Cake' yg mcm dlm pic tu.....
Sebenarnya saya telah lakukan 3 percubaan sebelum dapat hasilnya seperti dalam pic di bawah. Baking kek ni kena sabar dan hati2 sbb melibatkan meringue dan water bath atau bain marie. Kali pertama kek saya jadi seperti bengkang yg mungkin tergeliat tangan jika ditekan hehehe. Puncanya apb saya silap whisking telur putih terus masukkan gula dan ada sedikit telur kuning. Hampir 20 minit guna speed mixing pun masih tak jd meringue. Jadi bila dibakar terus jd bengkang (hazab sgt nak habiskan 1 loyang tau)
Kali kedua saya cuba lagi selang seminggu, semua dah elok, telur putih gebu n soft jd meringue. Tp saya tersilap masa bakar guna loyang yg boleh ditanggalkan tu. Kek ni guna kaedah bain marie iaitu masukkan loyang dlm bekas berisi air. jd air itu telah masuk dlm loyang la. So kek kita jadi lembek mcm koleh.
Ikut hati memang rasa kuciwa sgt tau. Tp hati tetap nak cuba lagi. Alhamdulillah cubaan kali ketiga memang elok dgn gebu dan lembutnya. Mak mertua yg kebetulan datang pun puji melambung la menantunya ini. Itulah pengalaman saya. Moral of the story jgn putus asa jika masakan anda kelihatan ngeri pd mata sendiri hehehe. ok guys see u again.

No comments:

Post a Comment