Google+ Followers

Total Pageviews

Saturday, 7 November 2015

ROTI VAVAVOM...Taraaaa! ada kejutan di dalamnya


ROTI VAVAVOM

Ia merupakan cetusan idea daripada Roti Kampar yang saya tengok di dalam fb seseorang. Saya hanya menggunakan resepi asas roti yang selalu saya buat roti pelbagai bentuk itu. Anak perempuan saya paling teruja bila membukanya..."Eh! ada kari daging!" jeritnya. Rasanya sangat sedap dengan aroma kuah kari bila dibuka. Uoll bayangkan kalau buat kejutan untuk propose seseorang...buka je roti ada kertas bertulis "WILL YOU MARRY ME?" hahahaha..Yang penting ia menggunakan pelembut dan pengembang roti  K Fine Cream yang kita jual tu....Kalau nak order jangan lupa whatssap kita ya 0124530315

 Bahan-bahan:
400 gm tepung high protin
100 gm tepung gandum
80 gm gula halus
10 gm K Fine Cream ( 1 sudu teh)
80 gm majerin (anggaran 2 sudu besar)
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur kuning
270 ml  / 250gm air sejuk (saya guna air dlm peti yang dicampur dengan beberapa biji ketul ais)
1/ 2 peket yis segera
1 sudu teh garam

# Cara Bread Maker:
Masukkan air dan susu ke dalam BM diikuti yis, gula, majerin dan krim K Fine, seterusnya masukkan tepung dan garam. Set doh (Cosway no 8),  dan ulang proses 2 kali. Biarkan dalam BM selama 45 minit hingga 1 jam, lepas tu tumbuk angin, uli semula dalam 5 minit dan mula bentuk roti.

# Cara manual:
Rendam yis dengan sedikit air suam (ambil drp jumlah keseluruhan air) selama 10 minit. Gaul tepung, gula, garam dan majerin. Buat lubang di tengah dan tuangkan campuran yis. Uli dengan mixer atau tangan selama 20-25 minit.  Angkat doh dlm bentuk bulat dan sapu bekas dengan majerin , sapu juga di doh dan rehatkan selama 1 jam. Tutup doh dengan kain atau bekas, boleh juga simpan seketika di dalam almari. Keluarkan doh dan tumbuk angin, uli lagi dalam 5 minit. Mula bentuk roti anda.

* Roti yang sudah dibentuk hendaklah dibiarkan proofing selama 30 hingga 45 minit sebelum dibakar. 

Cara Bentuk Roti VAVAVOM

1. Timbang doh 300gm, bulatkan dan biarkan kembang selama 15 minit
2. Canaikan doh dan jadi seperti roti canai tetapi dengan ketebalan dalam 1 sm
3. Kuah kari daging dibalut dengan foil aluminium lalu diletakkan sedikit foil aluminium yang telah digumpal di atas kuah kari yang ditutup itu
4. Tutup doh dengan cara telangkup ke atas dan tarik doh ke bawah dan biar ia bercantum dan kemaskan
5. Biarkan ia proofing 30 minit hingga 45 minit
6. Tabur bijan dan almond cincang
7, Bakar suhu 190C selama 20 hingga 25 minit atau hingga roti menjadi perang


No comments:

Post a Comment