Google+ Followers

Total Pageviews

Saturday, 7 November 2015

MUFFIN PISANG GEBU BLUEBERRY


Pertama kali buat memang teruja dan sedap bila pisang digabungkan dengan blueberry, melting in mouth uoll. Sekejap je ngap-ngap abis patlima bijik. kalau tak suka pisang berangan boleh guna pisang emas tetapi ia agak lembap dan saya sendiri lebih suka pisang berangan (pisang org kaya2 gituw)

MUFFIN PISANG GEBU BLUEBERRY

2 cawan tepung SRF
3 biji telur

1 cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
6 biji pisang berangan (dilecek)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh soda bikarbonat
filling Blueberry secukupnya

Kertas kek cawan

Cara-cara buat:
1.  Pukul telur dan gula, masukkan minyak, esen dan pukul lagi. 

2. Masukkan pisang dan mix perlahan sambil masukkan tepung yng diayak bersama soda bikarbonat. 
3. Tuang ke dalam cawan kertas separuh dan masukkan blueberry.
4.  Tuang lagi adunan. Boleh juga letakkan blueberry pada bahagian atas. 
5. Bakar 160C api atas bawan 20 minit.



Kalau rasa malas nak guna kertas kek atau cupcake, boleh juga bakar dalam loyang seperti yang kita buat nii. resepi tetap sama cuma kalau guna loyang2 tidak sesuai nak letakkan blueberry filling, tapi kalau nak  try...ok pe!

No comments:

Post a Comment