Google+ Followers

Total Pageviews

Tuesday, 13 October 2015

SIRA LABU


Menu ini dulunya menjadi dessert ketika kenduri kawin. Sekarang sejak ada buffet, setakat bubur kacang dan serawa je la. Orang-orang muda sudah tidak kenal sira labu sejak masukkan masakan yang berasaskan cheese.

1/2 biji labu dipotong 6 bahagian dikupas kulit dan direndam air kapur selama 20 minit dan toskan. Lepas tu masukkan daun pandan yg dipotong besar ke dalam periuk dan letakkan 1 atau 1 1/2 keret nise a.k.a gula melaka dan secubit garam. Masukkan labu dan tutup periuk, pasang api kecil. Dalam 25 hingga 30 minit labu sira sudah boleh dinikmati...org kedah kata rasanya 'lak it'. org kelantan kata 'lek it'....maksudnya pluffy dlm bahasa omputih. Selamat mencuba, melting la uoll.....

No comments:

Post a Comment