Google+ Followers

Total Pageviews

Friday, 10 June 2016

Masak Lemak Daging Salai dgn Jantung Pisang

First time masak 'Fat Cook Smoky Beef Mix The Heart's Banana'...
Nama tak boleh blah wp maksudnya 'Masak Lemak Daging Salai dgn Jantung Pisang' je hahaha

Bahan-bahannya:
150 gm daging salai
1 biji jantung pisang, potong kecil buang empulurnya dan rebus dulu
10 biji cili padi (yg suka pedas boleh extra ke 15)
2 ulas bawang merah
Sedikit kunyit hidup (jgn byk nanti jd merah)
* Blend cii, kunyit dan bawang
1 batang serai
1 asam keping
1 daun kunyit belah buang btg tengah
1 cawan santan pekat (dlm sebijik kelapa)
Air secukupnya, garam dan serbuk perencah Hilal
# Rebus bahan blend bersama serai dan asam keping biar seketika utk buang bau maungnya.
Masukkan daging salai dan sedikit santan dulu
Bila agak empuk daging masukkan jantung pisang dan santan yg lebih tu serta daun kunyit. Reneh seketika dan boleh makan la.

No comments:

Post a Comment