Tuesday, 27 October 2015

PENNETE DE MAESTRO


PENNETE DE MAESTRO....Kemain lagi namanya, tapi rasanya juga sangat sedap bagi mereka yang gilakan pasta. Sebenarnya pasta sanagt mudah untuk dimaskan berbanding dengan nasi yang memerkukan pelbagai lauk pauk. Lagi pula pasta adalah sajian sihat kerana ia tidak menggunakan santan kecuali minyak zaitun. bagi mereka yang inginkan kelainan bolehlah cuba penne goreng bersama daging dan keju keju ini. Jika tidak sukakan daging boleh juga menggunakan kepingan ayam.

2 cawan pasta penne (direbus hingga lembut)
Sedikit daging dihiris nipis dan memanjang
1 tin kecil tomato puri
1 biji tomato didadu
2 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar didadu besar
sedikit brokoli
sedikit batang saderi
1 biji cili merah dihiris
mix herbs
paprika
chillies flake
parsley kering
1 sudu besar parmesan cheese
minyak zaitun untuk menumis
garam

Cara masak:
Tumis bawang putih diikuti daging, Bila nampak kuning masukkan bawang besar, tomato puri dan buah tomato. Masukkan sedikit air dan renehkan seketika. Masukkan bahan rempah campuran, chillies flake dan paprika. Masukkan sayuran dan tuang penne yang sudah direbus. Tuang cheese parmesan dan gaul sebati serta perasakan.

* Rasanya harus sedikit masam, masin, lemak dan pedas

No comments:

Post a Comment

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...