Nasi Arab merupakan hidangan yang kian popular dalam kalangan rakyat Malaysia ekoran globalisasi maklumat dan eksplorasi masyarakat yang merantau ke luar negara khususnya Timur Tengah. Pertama kali saya nikmati Nasi Arab 5 tahun yang lalu di Tanah Suci Mekah ketika menunaikan umrah. Terkejut juga melihat seekor ayam bergelimpangan di atas nasi dan rasanya sangat sedap, lebih-lebih lagi selepas letih melakukan ibadat. Bila balik ke sini saya mencari-cari dalam google resepi yang simple tetapi sedap untuk dimakan. Saya buat sedkit alterasi dengan menyediakan sambal dan sup...Lidah Melayu kan.
Nasi Arab Mandy Ayam
Bahan Nasi:
4 cawan beras Basmathi - rendam 30 minit & toskan
1/2 cawan minyak zaitun (kalau tiada guna minyak masak biasa)
2 labu bawang besar - potong dadu
5 ulas bawang putih di mayang
1/2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
2 helai daun bay
3 helai daun pandan
1 ketul arang - dibakar hingga jadi
bara
Garam
Pewarna kuning
Bahan Ayam:
Garam
Pewarna kuning
Bahan Ayam:
1 ekor ayam di potong 4 (saya suka gunakan whole leg)
1/2 cm halia - tumbuk
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
Pewarna kuning
Pewarna kuning
Garam dan gula secukup rasa
2 bawang besar - hiris bulat
2 lemon - hiris bulat2 bawang besar - hiris bulat
Cara memasak:
1. Kesemua bahan bahan Ayam disatukan kecuali bawang besar dan lemon dan dilumur pada ayam. Perap selama 15 minit.
2. Balutkan dulang pembakar dengan aluminium foil dan susun
bawang besar dan lemon. Letak ayam di atas bawang besar dan lemon.
Tutup aluminium foil dan bakar pada suhu 250C selama 1 jam.
3. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan
semua bahan bahan tumisan bersama 2 helai daun pandan utk nasi sehingga bawang
layu. Masukkan daun bay dan tunggu ia layu sedikit.
4. Masukkan
4 cawan air atau secukupnya dan masak sehingga mendidih. Tutup api. Masukkan
beras dan garam dan pindahkan ke dalam rice cooker. Masak nasi sehingga air
kering. Kemudian tuangkan air ayam tadi ke
dalam nasi dan kacau sambil dibuat lubang di tengah tengah nasi.
5. Letakkan
aluminium foil dan tuang sedikit minyak. Masukkan arang yang telah dibakar
sehingga menjadi bara ke dalam foil berisi minyak zaitun tadi supaya aroma asap akan
meresap ke dalam nasi. Balut periuk dengan aluminium foil sebelum ditutup
periuk letrik dan biarkan sehingga nasi masak.
6. Apabila nasi masak, tuangkan secara
titisan rambang pewarna kuning dan kacau rata. Siap untuk dihidangkan bersama
ayam dan salsa.
Bahan
bahan untuk buat Salad Salsa:
4
biji buah tomato - potong dadu
1
batang timun dibuang biji - potong dadu
1
labu bawang besar - potong dadu
2
tangkai cili merah - dimayang halus
2
tangkai cili hijau - dimayang halus
5
tangkai cili padi - dimayang halus
1
biji lemon diperah ambil jusnya
1
sudu makan minyak zaitun
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam dan gula secukupnya
Cara cara
Campurkan kesemua bahan bahan di atas. Gaul mesra di dalam satu mangkuk dan perah jus lemon. Perasakan sehingga cukup rasa dan sedia utk dihidangkan bersama Nasi Mandy.
Sambal (optional)
3 biji cili merah
5 bii cili padi
1 ulas bawang putih
* Tumbuk bersama hingga hancur dan masukkan
1/2 labu bawang besar didadu
sedikit jus lemon atau cuka
garam secukupnya
Sup (optional)
Boleh gunakan sup bunjut sebagai sup dan gunakan bahagian tulang, masak seperti biasa.
Salam
ReplyDelete