GULAI KELANTAN merupakan menu wajib yang seharusnya diketahui oleh wanita kelantan kerana hampir setiap ibu atau kakak pasti akan menyediakan menu ini untuk keluarga tercinta
1 ekor ikan aye / kayu / tongkol
(dikerat dan direbus dengan asam keping, garam dan sedikit gula melaka. Guna sedikit air sahaja)
Pes tumbuk:
4 ulas bawang merah
1 sudu besar pes cili (5 -6 biji cili kering)
1/2 inci kunyit
1/2 inci lengkuas
1 cawan santan
2 cawan air
(Semua ditumbuk lumat)
Sayur bendi / kacang panjang / timun
1 asam keping
Panaskan santan dengan air hingga menggelegak, kacau tanpa henti untuk mengelakkan daripada berketul dan pecah minyak awal. Masukkan pes yang ditumbuk dan kacau lagi hingga ia telah pecah minyak. Masukkan ikan dan 1 asam keping. Perasakan dengan garam dan sedikit gula (jika tidak mahu guna serbuk perasa). Akhir sekali masukkan sayuran yang disukai. Reneh seketika hingga kuahnya pecah minyak.
Salam
ReplyDelete