Roti Sarang Lebah
Suatu ketika dahulu roti sarang lebah sangat in dalam dunia bakery sehingga menjadi fenomena. Saya pernah cuba beberapa kali menggunakan bread improver biasa tetapi hasilnya agak mengecewakan sehinggalah saya temui K Fine Cream Super (KFCS)
Bahan roti:
400gm tepung high protein campur 100gm tepung gandum
1 / 2 peket yis mauripan (jika guna manual rendam dlm 50 ml air suam dan gula10 minit)
2 sudu besar butter atau majerin
220 ml air sejuk yg dicampur 1 biji telur
2 sudu besar gula (jika guna BM)
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh garam
1 sudu teh K-Fine Cream
*Kekacang seperti biji bunga matahari, badam cincang dan biji bijan hitam
# Jika guna BM masukkan yg cecair dulu diikuti gula dan tepung dan butter. Tekan setting doh dan uli 14 minit x 2. Biar ia berehat 1 jam. Tumbuk buang angin dan uli lg 5 minit dan boleh bentuk roti. Bentuklah roti anda bulat2 sebesar bola pingpong. Rehatkan doh 45 minit, spray dengan air. Tabur kekacang dan bakar 180C selama 20 minit.
* jika guna BM jumlah air dan telur 270ml
# Jika uli dgn mixer atau tangan gaulkan tepung, susu dan gula dan garam, buat lubang dan tuangkan campuran yis. Uli selama 20 minit hingga elastik. Rehatkan doh selama 1 jam. Tumbuk buang angin dan uli lagi 5 minit.
* K Fine Cream adalah pelembut dan pengembang roti yang bertindak sekaligus menggantikan bread improver dan bread softner, ia diperbuat daripada kelapa sawit dan ada sijil halal oleh JAKIM. Jika berminat boleh whatssap saya 0124530315 (Wan Sukeri)
Sos Butterscoth:
1 cawan whipping cream atau susu segar full crream 3/4 cawan gula perang 1 sudu besar butter 1 sudu teh esen vanilla air secukupnya
1 sudu besar tepung gandum yang dibancuh dengan air
# Panaskan butter dan masukkan gula. bila sudah cair tuang whipping cream / susu (hati-hati panas). masukkan air dan esen vanila serta garam, akhir sekali bancuhan tepung dan rasa manisnya