Menu yang agak kerap saya masak adalah hidangan western yang berasaskan kentang kerana saya memang 'gila kentang' dalam apa jua menu. Kalau malas memasak sekalipun saya hanya akan potong, rebus kentang dan digaul dengan mayonis. Potatoes's Quiche inii boleh dipelbagaikan crust. Ada ketika saya gunakan makaroni sebagai crust dan pernah juga guna kepingan lasagne sebagai crust. Fillingnya pula bergantung kepada citarasa masing-masing tetapi penggunaan cheese (keju) memang tidak dapat dielakkan terutama cheddar dan mozarella.
Crust Potatoes ‘s Quiche
Crust
4 biji kentang didadu dan rebus
* 2 biji dilecek dan digaul dengan 1 sudu tepung gandum utk dijadikan crust
Filling:
1 cawan isi ayam
1/2 tin sos carbonara
1 sudu besar black pepper Maggie
1/2 batang karot diparut
1 biji kapsikum didadu
4 biji cendawan butang dlm tin atau fresh
1 cawan isi ayam
1/2 tin sos carbonara
1 sudu besar black pepper Maggie
1/2 batang karot diparut
1 biji kapsikum didadu
4 biji cendawan butang dlm tin atau fresh
2 keping cheesedale
1 biji cili merah
2 biji telur dipukul dgn sedikit garam
cheese cedar parut
1/2 labu bawang besar didadu
2 ulas bawang putih dicincang
# Tumis bawang2 dan masukkan isi ayam serta sos carbonara dan serbuk black pepper. bila dah masak sikit masuk karot, cendawan dan mix herbs. akhir sekali masukkan kentang. perasakan dgn garam.
Tempek kentang yang dilecek ke dalam loyang sebagai crust. Tuang isi yang dimasak tadi dan tabur cheese. Bakar dlm 20 minit api atas bawah dan 10 minit api bawah suhu 180c
1 biji cili merah
2 biji telur dipukul dgn sedikit garam
cheese cedar parut
1/2 labu bawang besar didadu
2 ulas bawang putih dicincang
# Tumis bawang2 dan masukkan isi ayam serta sos carbonara dan serbuk black pepper. bila dah masak sikit masuk karot, cendawan dan mix herbs. akhir sekali masukkan kentang. perasakan dgn garam.
Tempek kentang yang dilecek ke dalam loyang sebagai crust. Tuang isi yang dimasak tadi dan tabur cheese. Bakar dlm 20 minit api atas bawah dan 10 minit api bawah suhu 180c
No comments:
Post a Comment