Pes bawang berupaya menambahkan kelazatan makanan anda. Ia sesuai dimasukkan untuk pelbagai jenis sup dan nasi air atau moi. Anda boleh membuatnya dan simpan di dalam botol dimasukkan ke dalam peti ais.
SUP SAYUR SEMPOI
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 labu bawang besar Holland dibelah 4
1 sudu besar pes bawang
1 sudu besar stok ayam Maggie (dalam botol)
Sayuran seperti karot, brokoli dan cauliflower
sedikit fucuk (direndam dahulu)
1 biji telur
1 biji tomato belah 4
Air secukupnya
1. Tumis bawang-bawang
2. Masukkan air secukupnya
3. Bila gelegak masukkan sayuran keras dahulu (kecuali tomato)
4. Masukkan pes bawang dan stok ayam
5. Masukkan fucuk dan perasakan dengan garam serta serbuk perasa (jika suka)
6. masukkan telur dan tomato, biar seketika dan tutup api
SAMBAL KICAP MAESTRO
6 biji cili padi (dibelah dahulu supaya tidak meletup bila digoreng)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji limau kasturi
3 sudu besar kicap manis cap Kipas Udang
garam secukup rasa
1. Goreng cili padi dan bawang-bawang
2. Tumbuk bahan yang digoreng bersama garam
3. masukkan kicap
4. Perah jus limau kasturi
5. Perasakan masin, masin dan pedasnya
No comments:
Post a Comment