Tuesday, 24 November 2015

MACARONI AND CHEESE WITH BEEF'S FILLING


Makaroni antara pasta kegemaran. Ia menyerupai baked macaroni cuma yg ni tidak gunakan telur sebaliknya gunakan sos karbonara. Walaupun ianya tidak boleh dipotong dgn baik dpt baked macaroni, namun gabungan carbonara dan pelbagai cheese mmg melting in mouth. 

1 cawan makaroni direbus hingga lembut
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar serbuk cheese Carbonara
1/4 cawan air
* Boleh ganti dengan sos carbonara dlm tin Prego
Cheese mozarella
4 keping Cheese chesdale

Inti daging:
200gm daging cincang
2 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar Holland didadu
2 helai daun bay
Sedikit mix herbs
sedikit serbuk paprika
Sedikit karot
Sedikit kapsikum
Sedikit batang saderi
Sedikit daun bawang
1 biji buah tomato didadu
1 biji cili merah dicincang
1 sudu cheese parmesan
2 sudu sos tiram
Garam

1. Tumis bawang2 hingga layu
2. Masukkan daging cincang dan daun bay
3. Bila agak kering masukkan sayuran kecuali daun bawang
4. Masukkan sos tiram, mix herbs, paprika
5. Perasakan dgn garam

Cara masak:
1. Sapu butter pd loyang atau bekas kaca
2. Makaroni digaul dengan campuran serbuk carbonara serta susu atau sos Prego
3. Lapis pertama dgn makaroni dan letakkan cheesedale
4. Lapis kedua dgn inti daging
5. Lapis ketiga dgn makaroni lagi
6. Letakkan 2 keping lg cheesedale
7. Parut keju mozarella
8. Bakar 30 minit dan 10 minit terakhir guna api bawah

No comments:

Post a Comment

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...