Ini adalah dedikasi saya untuk Group Resepi Otai (GRO) yang saya menjadi adminnya.
Rasanya inilah menu yang paling istimewa kerana saya membuat inovasi dan kreativiti sendiri
tentang bahan dan rasa. Saya sukakan kuzi kerana rasanya yang tersendiri, masalahnya
sukar sekali untuk mendapatkan rempah kuzi,. Oleh itu saya membuat kajian rasa beberapa
kali dan ternyata inilah rasa yang paling sedap...(perasan kan hahahaha)
1/2 ekor ayam dipotong 6 bhg diperap dgn halia dan bawang putih serta garam lalu digoreng
3/4 masak menggunakan minyak masak 1/2 cawan campur 1 sudu besar minyak sapi.
* bekas minyak ini diguna setengah utk menumis nanti
Bahan kisar:
1 sdt ketumbar, 1 sdt jintan manis dan 1 sdt jintan putih (sangai dahulu) dan blend bersama 5
ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan 1 sudu besar pes cili
Bahan tumis:
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 biji buah keras
4 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 ulas bawang putih dihiris
Bahan lain:
3 ulas bawang merah dihiris dan digoreng
1/2 cawan susu segar
Sedikit biji gajus digoreng dahulu
Sedikit kismis
2 biji cili merah dibelah 2
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis kipas udang
1/2 labu bwg besar Holland dihiris
# Tumis bahan tumis dahulu
Masukkan bahan kisar, tunggu ia mereneh garing dan pecah minyak
Masukkan sos tomato, kicap dan susu
Bila agak pekat masukkan ayam, hirisan bawang besar, cili merah serta kismis dan biji gajus.
Masukkan ayam, bawang goreng dan perasakan. Biar ia mereneh dan sebati dahulu sblm
diangkat.
No comments:
Post a Comment