Sunday, 10 April 2016

SUP TULANG MERAH STAIL MAESTRO

SUP TULANG MERAH STAIL MAESTRO

First time masak Sup Tulang Merah, improvised sikit drp resepi asal. Rasanya mabeles dinikmati bersama nasi panas atau roti Perancis
1 kilo tulang rusuk direbus dgn 1 btg serai, 2 ulas bwg putih dan sedikit halia. (Saya rebus guna pressure cooker mmg lembut giler)
Bahan kisar:
1 sudu besar pes cili (lebih kurang 10 biiji cili kering)
1 sudu besar serbuk kerutuk /Kari daging 
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Sedikit halia
# kisar semuanya
1 tin kecil tomato puri
2 sudu besar sos cili
1 batang karot (kentang pun boleh)
1 biji tomato belah 4
Daun ketumbar
# Tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan garing. Masukkan tomato puri dan sos cili. Masukkan tulang bersama air rebusan dan bahan rebus. Perasakan dengan garam, gula jika suka manis2 sikit serta serbuk perasa dan masukkan karot serta daun ketumbar dan akhir sekali buah tomato.

No comments:

Post a Comment

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...