Saturday, 14 November 2015

EGG BENEDICT....Hidangan klasik Barat

 EGG BENEDICT

Ia merupakan hidangan klasik Barat yang menjadi menu breakfast. Ia menggabungkan 2 bahan asas iaitu telur dan susu. Isinya bergantung kepada pilihan masing-masing. Selera orang-orang kita lebih kepada rasa pedas, oleh itu penggunaan chillieas flake dan lada hitam amat penting dalam penyediaan Egg Benedict yang sedap. Untuk kali ini saya menggunakan bahan yang ada di dalam peti ais tetapi kaedahnya tetap sama.

Bahan-bahan:
6 keping roti Gardenia
3 biji telur
1/2 cawan susu segar
1 batang sosej (black pepper) dipotong dadu
1/2 labu bawang besar Holland didadu
1 biji cili merah dicincang
1 biji tomato didadu
sedikit bunga kobis dicincang
sedikit daun bawang dicincang
1 sudu teh chillies flake
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
2 keping cheesedale dicarik kasar

Cara buatnya:
1. Pukul telur dan susu, masukkan garam dan lada sulah serta chillieas flake
2. Masukkan roti ke dalam bekas yang sesuai (contoh remekin)
3. Masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu tadi
4.Tuangkan telur dan susu
5. Tabur daun bawang
6. Masukkan kepingan cheesedale yang dikoyak
7. Bakar dalam 30 minit suhu 190C
8. Tuang sos dan mayonis


No comments:

Post a Comment

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...