1/2 biji labu dipotong 6 bahagian dikupas kulit dan direndam air kapur selama 20 minit dan toskan. Lepas tu masukkan daun pandan yg dipotong besar ke dalam periuk dan letakkan 1 atau 1 1/2 keret nise a.k.a gula melaka dan secubit garam. Masukkan labu dan tutup periuk, pasang api kecil. Dalam 25 hingga 30 minit labu sira sudah boleh dinikmati...org kedah kata rasanya 'lak it'. org kelantan kata 'lek it'....maksudnya pluffy dlm bahasa omputih. Selamat mencuba, melting la uoll.....
Tuesday, 13 October 2015
SIRA LABU
1/2 biji labu dipotong 6 bahagian dikupas kulit dan direndam air kapur selama 20 minit dan toskan. Lepas tu masukkan daun pandan yg dipotong besar ke dalam periuk dan letakkan 1 atau 1 1/2 keret nise a.k.a gula melaka dan secubit garam. Masukkan labu dan tutup periuk, pasang api kecil. Dalam 25 hingga 30 minit labu sira sudah boleh dinikmati...org kedah kata rasanya 'lak it'. org kelantan kata 'lek it'....maksudnya pluffy dlm bahasa omputih. Selamat mencuba, melting la uoll.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...
-
APAKAH K FINE CREAM SUPER (KFCS) K FINE CREAM SUPER keluaran Chef Khairi Mansor: *Sejenis bahan pelembut roti yang bertindak seba...
-
Hanya menggunakan resepi roti asas kita boleh mempelbagaikan roti mengikut citarasa sendiri asalkan sukatan ceca...
-
Kepada mereka yang berminat nak cuba menu special dan boleh juga order serbuk kari cap O yg paling sedap rasanya serta elok rupanya. G...
No comments:
Post a Comment