Wednesday, 14 October 2015

SHEPPERD PIE




kemain namanya. Saja nak try bekas bakar Pyrex yg 4 segi ni (baru beli petang td) maka ia tak jadi pai la. Rasanya melting in mouth... macam kat Eropah....sedap habaq hang! 


6 biji kentang dibelah 4 dan direbus bersama garam (jumlah kentang bergantung kepada saiznya)

1 sudu teh.

 2 sudu butter. 

sedikit lada sulah, 

1/4 susu segar  
3 sudu tepung gandum. 
* Lecek kentang dan campur susu, lada sulah dan uli hingga jadi jd doh.

Intinya:
1 cawan daging cincang atau isi ayam. 
1 labu bawang besar didadu
2 biji bwg putih cincang. 
1 biji lada merah. 
1 biji kapsikum merah. 
1 tin kecil tomato puree. 
1 biji tomato didadu 
1/2 tin cendawan butang dihiris
2 sudu sos cili. 
sedikit lada hitam
minyak zaiton 
daun bawang 
mix herbs, paprika dan chillies flake (jika suka pedas)

# Tumis bawang2 masukkan daging dan tomato puri serta cili sos. Bila dah mesra masukkan kapsikum, tomato yg dicincang. cendawan dan serbuk lada hitam, paprika, chillies flake serta mix herbs. Perasakan dgn garam dan serbuk perasa.
# Cara bakar...lapiskan layer pertama dgn kentang. letak inti td dan lapiskan dgn kentang di bhg atas. sapu kuning telur dan buat garis2 dgn garfu. Bakar dlm 1 jam 180 c. 15 minit terakhir gunakan api bawah untuk dapatkan kerak yang sedap.


No comments:

Post a Comment

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...