A 300gm tepung gandum
100gm serbuk koko
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat
* Ayak secara berjemaah
B 3 biji telur A
400gm gula kastor
1 sdt esen vanila
C 250ml susu cair
250ml minyak jagung
D 250ml air panas
# Pukul B hingga kembang
Masukkan C ke dalam B
Masukkan pula A dan whisk manja
Masukkan D dan kacau
Tuang dan bakar jam atau kukus 11/2 jam atau hingga masak
* Guna loyang 10 inci. Kalau x de buat separuh adunan guna loyang 7 inci sbb ianya naik dgn mengejut dan melimpah nanti dan masa kukus pun agak lama
Ganache:
1 kotak kecil whipping cream Anchor 250ml dipanaskan secara double boil dgn 150gm coklat masakan yg dicincang. Bila dah cair masukkan butter 1 sudu besar. tuang bila suam sikit.
# Baru first time buat kek coklat yang sedap dan lembab dengan ganache whipping cream yang juga sedap (biaq pi la puji diri sendiri kan hahahaha)
Yang ini versi deco terbaru:
Sebelum dideco:
Selepas dideco simple:
No comments:
Post a Comment